Цікаво обирає Генпрокурор Юрій Луценко гостей із Черкащини, із якими спілкується під пильним наглядом прес-служби, а тоді ще й повідомляє про ці зустрічі на сайті Генпрокуратури. Звісно, Юрій Віталійович приймає в своєму кабінеті і серйозних черкащан із серйозними проблемами та питаннями, однак на сайті установи про це чомусь не повідомляється. А от народно-колоритні постаті регулярно потрапляють у “піар-програму” посадовця.

Так, у Черкасах ще не забули колоритні фото міського БППіста Сергія Рубана у кріслі Луценка, звідки він кивав пальцем усім корупціонерам і “політиканам” області, що капець їм буде. Звісно, жодного “капецю” в області так і не сталося, як і, до речі, оголошеного розгону і посадки у тюрми “банди Торпеди”, про “прорив” якої до влади у місті оголосив у Черкасах сам Юрій Луценко за пару років до “резонансу Рубана”. Корупціонери і “торпедівці”, якщо такі справді були у владі, видихнули і перестали зважати на гострі заяви із кабінету Генпрокурора.

Аж тут нова оказія: 27 квітня Генеральний прокурор України Юрій Луценко провів черговий особистий прийом громадян, на якому вислухав заявників з Одеської, Черкаської, Київської областей та міста Києва, відрапортували у Генеральній прокуратурі. Одним із таких заявників був відомий громадський діяч із Черкащини Володимир Матюша. “Для належної оцінки та перевірки доводів заявників прийом проведено за участі керівництва і працівників Департаментів, управлінь і відділів прокуратури. Вислухавши доводи громадян, Юрій Луценко надав конкретні вказівки підлеглим працівникам щодо вжиття всіх можливих і необхідних заходів, спрямованих на недопущення порушення конституційних прав заявників”, – звітує прес-служба. Звісно, фото стурбованого проблемами людей Генпрокурора та діловито-серйозних відвідувачів прикладалось.

І, може, на людей, які не знають пана Матюшу, ця інформашка і мала позитивний вплив, мовляв, думає про громадськість Генпрокурор, а в Черкасах – вона почала обростати жартами. Адже Володимир Матюша далеко не пересічна особистість, здатна на чимало громадських скандальних акцій. Найбільшої ж слави він зажив, коли у 2012 році під час підрахунку голосів на парламентських виборах у окрузі №197 в Каневі намагався з’їсти протокол ДВК, який підробили на користь провладного кандидата Богдана Губського. Тоді кадри із Матюшею, якого відтягують від столу з документами тодішні активісти Об’єднаної опозиції, облетіли всю країну. І він став скандально-знаменитим.

І тепер дотепні черкащани одразу почали глузувати, чи бува Матюшу в Генпрокуратуру не для того запросили, щоб він поз’їдав до листка матеріали резонансних кримінальних справ чи-то щодо злочинів проти майданівців, чи-то щодо фальсифікації виборів до обласної ради 2015 року, коли 40 тисяч голосів накинули БПП, просто переписавши підсумковий протокол. Адже прокуратура ці справи вже не один рік мусолить і ніяк не може до логічного завершення довести, а то б вже і кінці можна було сховати у воду, чи то пак – у живіт. А нині Матюша очолює міську ТВК, і вона також працює із постійними скандалами… Тож кращого організатора “головняка” годі собі й уявити.

Хоча ні, в Черкасах є ще один: “блаженний Костя”, чоловік мирний, але трохи “говорить з небом”, тож свої цінні пропозиції по глобально-політичних питаннях, зроблених із засмальцьованих вирізок газет, сумлінно розносить у всі місцеві редакції та приймальні. Одного разу це навіть спричинило гучний скандал на загальноукраїнському рівні, коли помічниця одного із черкаських депутатів прийняла Костин пакет за бомбу. Сподіваємось, до Генпрокурора у столицю він не добереться, бо буде щось…

Тетяна Воронцова