Продовжує свою традиційну рубрику “Наш календар” продовжує краєзнавець Борис Юхно.

9 червня

1933 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Природні умови Черкаського району досить сприятливі для розвитку бджільництва. Великі масиви лісу, луки та болота, посіви гречки забезпечують щорічний гарний взяток меду. Бджільництво в районі, особливо в соціалістичному секторі, швидко зростає. Сьогодні рамкових вуликів та дуплянок у колгоспах 3000, у колгоспників 700, у одноосібників 180, у радгоспах та при установах 200, а разом – 4080. Збільшується кількість рамкових вуликів, дуплянки у невеликій кількості залишаються в індивідуальному користуванні. Перед у розвитку бджільництва ведуть такі колгоспи: Леськівський “Перемога”, що має 331 вулик; Талдицький ім. Косіора – вуликів 200; Мошенська комуна “Комінтерн” має 330 бджолородин”.
1970 – Черкаським облвиконкомом ухвалене рішення про створення у місті Театру ляльок.

10 червня

1992 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Минулої п’ятниці у Черкасах побував колишній президент США Джеральд Форд (Джеральд Рудольф Форд, республіканець. Очолював країну у 1974 – 1977 роках, – прим.) та колишній прем’єр-міністр Великобританії Джеймс Каллаген, які здійснювали приватну подорож по Дніпру. В річковому порту їх зустріли перший заступник голови державної адміністрації області Василь Цибенко, голова облради Геннадій Капралов, голова Черкаської міської ради народних депутатів та її виконкому Володимир Соколовський.
Після зустрічі гості ознайомились з містом. Вони побували в художньому музеї, дитячому парку, відвідали НВО “Ротор”, поклали квіти до Пагорба Слави. Завершуючи свій візит, Джеральд Форд відзначив привітність та гостинність черкащан, схвально оцінив, що продукція ряду підприємств міста експортується в США”.
1993 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: * “Пляжний сезон санепідемстанція дозволила відкрити ще 1 червня, оскільки пісок і вода, за їх даними, кваліфікуються як чисті і загрози здоров’ю людей не являють.
Проблему створює інше. Скло, на яке можна наткнутися на пляжі, іржаве металеве пруття, хмиз. І хоча приписи з проханням навести лад на закріплених територіях було направлено і керівникам заводів “Строммашина”, ЗТА, “Полімер” та у міськвиконком, смітники залишаються невід’ємною частиною пляжів. Те ж стосується невідремонтованих пляжних фонтанчиків, непофарбованих спортивних майданчиків.
Про це повідомила лікар Черкаської сенепідстанції Н.Є. Жметко. Її слова майже щодня підтверджує життя: в редакцію подзвонила заплакана мама – сімейний вихідний на березі Дніпра був зіпсований “розпоротою” ногою сина, який, не помітивши в піску склянку, наступив на неї… Тож, йдучи на пляж, не забувавайте про обережність, яка не завадить за будь-яких умов”.
* “З 5 травня удвоє зросла плата за проїзд у громадському транспорті. За повідомленнями спостережливих читачів, з цього дня ще менше наших земляків, заходячи до тролейбуса чи автобуса, тягнуться з талонами до компостерів. Їх можна зрозуміти: лише почали звикати до ціни в 5 карбованців за квиток, як треба адаптуватися до 10-карбованцевого. Дружно підвищивши плату за проїзд, транспортники вирішили по-різному проблему сплати штрафу. У тролейбусі за безквитковий проїзд будуть брати по 225 карбованців. В автобусах гуманніше ставляться до “зайців” – якщо спіймається, кожен такий муситиме сплатити 150 карбованців”.
2010 – Засновано ФК “Славутич” (Черкаси).

11 червня

1973 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: * “У новому будинку Черкас по вулиці Карла Маркса відкрилося кафе на 100 посадочних місць. Закінчуються останні приготування до відкриття великої їдальні на заводі “Фотоприлад”. В обідні зали, розташовані на різних поверхах, страви подаватимуться ліфтом. По-сучасному, з високим рівннем механізації, обладнана кухня. Нову їдальню майже на 300 місць одержить нинішнього року завод хімічних реактивів”.
* “Літо кличе на лоно природи, в турпоходи. Контора-фірма “Спорттовари” завезла в свої магазини різноманітний асортимент туристського спорядження. Насамперед, це похідні намети імпортні і вітчизняного виробництва, спальні мішки, рюкзаки у великому виборі, рибальські товари. Магазини пропонують водні лижі, човни “Прогрес”, “Южанка”, МКМ і “Казанка-2”. Одержано велосипеди багатьох марок”.
1998 – У Черкасах на вулиці Дашковича при будівництві нового приміщення банку виявлено поховання та матеріальні предмети Черняхівської культури ІV століття до нашої ери.
2009 – Біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам розпочалося будівництво Свято-Стрітенської церкви. Проект було виконано ще 2002 року, формування комплексу триває й дотепер.

12 червня

1891 – На засіданні будівельної комісії архітектор Владислав Городецький представив проект Першої міністерської гімназії (старий корпус музичного училища).
1973 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Все частіше черкасці звертаються до послуг прокатних пунктів міськпобуткомбінату. Дуже зручна і вигідна форма – брати в тимчасове користування потрібну річ.
За п’ять місяців цього року послугами пунктів прокату скористалося майже вдвоє більше людей , ніж за такий же період минулого року. У ці дні побуткомбінат придбав новий прокатний інвентар, зокрема – намети, нових марок холодильники, пральні машини, магнітофони та інше”.
2004 – На Театральній площі вперше проведено міське Свято баскетболу.

13 червня

1993 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “Очевидно, “з сиром пироги” незабаром надовго зникнуть з меню черкаських сімей. Адже кислуватий на смак 18% жирності сир уже коштує по 1800 карбованців, а такий популярний у земляків “Дніпровський” надійшов у продаж по 2046 карбованців. Черг за цими продуктами не спостерігається.
Миттєво спрацював, накручуючи ціни, колгоспний ринок. Не рідкість вже суниці по 1300 – 1500 за кілограм, хоча ще минулого тижня вони коштували 800 – 1000.
За кілька днів ціна на сало зросла чи не удвоє – з 3 тисяч до 5 – 6 тисяч за кіло. Дивуватися не доводиться: не найкраща варена ковбаса сорту “Чайна” в магазини надійшла по 4300 крб. В гастрономі “Київ”, одному з найбільших у Черкасах, протягом 10 червня її продали 20 кілограмів. Кажуть, що ще менше беруть дорогі ковбаси. Та й як можна очікувати попит на настільки дорогу продукцію, якщо фінансові можливості людей просто не дозволяють здійснювати ці покупки?”
2007 – Із центрального озера Ювілейного парку викрадено скульптуру “Русалонька”.
2009 – У ніч проти 13-го числа Черкащиною пройшов потужний ураган. Знеструмлено 25 населених пунктів, три особи загинули від враження блискавкою.

14 червня

1961 – Засновано Черкаське музичне училище
1978 – ГАЗЕТИ ПИСАЛИ: “На розі черкаських вулиць Леніна і Жовтневої піднялася красива п’ятиповерхова споруда. Це – новий Будинок побутових послуг на 145 робочих місць. Його цехи, ательє, майстерні обладнані сучасним устаткуванням, у них створені зручності для відвідувачів і тих, хто тут працюватиме. В новому Будинку побуту відкривається перукарня з чоловічим і жіночим залами та косметичним кабінетом, дитяча і кольорова фотографії, прокатний пункт, ательє вищого розряду по пошиттю чоловічого і жіночого одягу, цех виготовлення плісе-гофре та інші.
Якщо ви хочете придбати новий стіл, шафу або інші речі, завітайте у салон по прийманню замовлень на виготовлення меблів. Діятимуть також салон сімейних свят, обрядовий. Розміститься тут обласне управління побутового обслуговування, а також клас по підготовці швей, центральна фотолабораторія, інші служби.
нині разом з побутовцями тут працюють художники-оформлювачі з Київського виробничо-рекламного комбінату. Все робиться для того, щоб салони і ательє були затишні, зі смаком оздоблені, щоб відвідувачі себе тут добре почували.
Слід назвати тих, хто споруджував новий Будинок побутових послуг. Проектну документацію розробили спеціалісти Київського проектно-конструкторського технологічного інституту Міністерства побутового обслуговування УРСР (головний інженер проекту І.Є. Москаленко), а втілили в життя задум архітекторів і проектувальників колективи БМУ-23 тресту “Черкасжитлобуд” і субпідрядні організації – СУ-4, СУ-525, СУ-424, СУ-423 та інші.
Нині у черкаських побутовців багато турбот. Вони заклопотані переселенням, освоєнням нових приміщень. Незабаром майстерні, ательє, салони нового Будинку побуту гостинно відчинять двері і приймуть перших відвідувачів”.

15 червня

1961 – Закінчилося наповнення чаші Кременчуцького водосховища, яке розпочалося 5 жовтня 1959 року.

Далі буде