У новому рейтингу журналу «Корреспондент» голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко посів 13-те місце серед 25 керівників українських регіонів.
 
 Децентралізація, так чи інакше, надає більше ресурсів саме в регіони, і при всій значущості місцевих рад, держадміністрації відіграють колосальну роль в їх розпорядженні, пишуть журналісти «Корреспондента» в №12 журналу. Ну і війна в країні – це неминуче призведе до посилення вертикалей виконавчої влади, чиєю опорою на місцях є облдержадміністрації. І не менш важливо: два з половиною десятка регіональних босів є, безсумнівно, кадровим резервом Президента для посилення центральної влади.

 Журналісти вирішили, що важливі чотири блоки показників.

А) Фінансові ресурси регіону, тобто ті суми, які регіон може витрачати на «підтримку штанів» і на розвиток. Сюди ж суми, які регіон збирає у вигляді прибуткового податку, – вони прямо пропорційні доходам населення. Зрозуміло, що немає сенсу порівнювати просто суми обласних бюджетів, адже області різні за величиною і чисельністю населення. Тому порівнювали «питому вагу», тобто суми, що припадають на душу населення в області.

Б) Репутаційний капітал (медійність і впливовість), а також інформаційна відкритість облдержадміністрації. Тут теж зрозуміло: з інформаційною відкритістю найпростіше розібратися, розшукуючи фінансову інформацію. Репутаційний капітал оцінювали за набором доступних публікацій.

В) Приріст числа діючих підприємств за минулий рік – очевидний показник, який багато що говорить про те, наскільки місцева влада комфортна для економіки, наскільки вона опікується інтересами регіону. Тому що наявність і зростання числа робочих місце майже відразу ж конвертується в доходи місцевого бюджету, рівень купівельної спроможності населення та інші потрібні речі.

Г) Динаміка населення в регіоні. Напевно вона міряється органами статистики не особливо точно. Але міряється. І перетоки населення ілюструють те, як люди оцінюють умови життя в тому чи іншому регіоні. Це очевидно.

Зрозуміло, всі ці показники оброблялися за допомогою досить хитрої, але цілком прозорої математики. І на виході ми бачимо те, що бачимо. На погляд журналістів, результати вийшли цілком логічними і несуперечливими.

blank