Учорашня пожежа в соборі Паризької Божої Матері стала шоком для всього світу. «Серце Парижа горить», – прокоментувала подію у «Фейсбуці» письменниця родом із Черкас, співачка, телеведуча, перша секретарка з питань культури Посольства України у Франції Ірена Карпа, пише “Прочерк”.

З відеотрансляції пані Карпи помітно, вона плакала, спостерігаючи загибель собору. «Це дуже боляче дивитися! Скільки сторіч простояв! Найбільший пам’ятник середньовіччя!.. Це дуже страшно. Річ, яка здавалася абсолютно вічною, просто зараз на наших очах за лічені хвилини зникає. Фрески, вітражі…» – крізь сльози коментує письменниця.

blank

«Фасад і дві вежі вціліли. Значить, можлива реконструкція. І взагалі, нагадують оптимісти, в старі-добрі часи собори горіли двічі на століття… так що прорвемось. Завтра стане ясно, чи вцілів орган, вітражі та елементи внутрішньої структури», – підсумувала Ірена Карпа.

Пожежа в знаменитому соборі Паризької Богоматері виникла ввечері 15 квітня. Повністю обрушилися дах, шпиль, встановлений в XIX столітті, колони в нефі і годинник. Крім того, вогонь перекинувся на ліву вежу собору. З палаючого Нотр-Дама встигли винесли святині, зокрема, Терновий вінець, який був одягнений на Ісуса Христа незадовго до розп’яття. Як повідомляється, пожежникам вдалося врятувати несучі конструкції Нотр-Дама. В результаті гасіння собору один пожежник отримав тяжкі поранення.