Кілька громадських організацій, установ, громадсько-політичних діячів, депутатів різних рівнів звернулися до міського голови Черкас та депутатського корпусу міста із пропозицією достойно пошанувати нашого земляка, народного депутатаУкраїни кількох скликань Михайла Сироту. Зокрема, у зверненні зазначається, що доля Михайла Дмитровича нерозривно пов’язана з Черкасами, де він народився, закінчив міську школу №20, працював в Черкаському державному технологічному університеті, звідси пішов у велику політику.

Ініціатори звернення наголошують, що за заслуги в розвитку української державності, активну участь у конституційному процесі, вагомий особистий внесок у розвиток Української держави М. Д. Сирота нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ, ІІ і І ступенів, Орденом Святого князя Володимира Великого II ст. Михайло Сирота – лауреат Міжнародної премії ім. Пилипа Орлика, у 1997 році був визнаний «Найкращим парламентарем року» у загальноукраїнському конкурсі «Людина року». Він написав понад 30 наукових праць, монографій, навчальних посібників.

«Наш видатний земляк на всіх постах і посадах був взірцем чесності, справедливості та відповідальності. Михайло Сирота уособлював правову совість нації…» – зазначено у зверненні.

У 2008 році на 53-му році життя Михайло Дмитрович трагічно загинув.

Підписанти звернення переконані, що Михайло Дмитрович Сирота заслуговує на достойне пошанування на своїй малій батьківщині. Від так, просять розглянути питання про вшанування пам’яті нашого видатного земляка Михайла Сироти, – назвавши Черкаську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №20 його іменем, а також винести на сесію Черкаської міської ради питання про присвоєння йому звання «Почесний громадянин міста Черкаси» (посмертно).

Дане звернення до міської влади підтримали народні депутати України, які особисто знали Михайла Сироту, керівники більше десяти громадських організацій Черкащини, очільники Черкаського державного технологічного університету, кілька депутатів обласної ради, представники Черкаського земляцтва в м. Києві.