Новий голова Черкаської ОДА виписав радника-суднобудівника з Маріуполя, який нещодавно сподівався на приватизацію судноремонтного заводу.

Як повідомляє 18000 радником голови ОДА Романа Боднара став Дмитро Ляшов з Маріуполя, він постійно присутній на публічних заходах з новим головою ОДА.

Дмитро Ляшов з березня 2015 по листопад 2016 року був директором ТОВ “СРЗ”. Це товариство є багаторічним орендарем державного майнового комплексу Азовського судноремонтного заводу в м. Маріуполь. Фірма знаходиться під управлінням керуючої компанії “Маріупоська інвестиційна група”, ідеологом створення якої був нині покійний народний депутат від Партії Регіонів Олександр Савчук. Зараз бенефеціарами ТОВ “СРЗ” є кіпрські компанії та дружина покійного нардепа Світлана Савчук.

Під час перебування на посаді директора ТОВ “СРЗ” Дмитра Ляшова, Головним управлінням Держпраці в Донецькій області були виявлені численні порушення нормативно-правових актів з охорони праці на підприємстві, 318 з них створювали загрозу життю людей. В лютому 2016 року Донецький окружний адміністративний суд за позовом Держпраці виніс постанову про зупинення низки робіт та використання обладнання на підприємстві, через неусунення порушень (дана постанова була скасована Донецьким апеляційним адміністративним судом у серпні 2017 року). За фактом невиконання постанови суду, Дмитра Ляшова намагалися притягнути до кримінальної відповідальності. Однак Приморський суд Маріуполя виніс по ньому виправдальний вирок, який підтвердила апеляція і касація.

Донедавна, Дмитро Ляшов також позиціонувався як керівник інвестиційного проекту “Азовський судноремонтний завод”. В жовтні цього року в інтерв’ю висловлював сподівання, що ініціативи Президента по лібералізації економіки та прискоренню приватизації дадуть можливість “приватизации реальных предприятий, которые работают и имеют перспективу”.

Відзначимо, що державний майновий комплекс перебуває в оренді ТОВ “СРЗ” з 2003 року. Термін оренди закінчився ще в 2013 році, однак орендар намагався продовжити термін оренди до 2029 року. В грудні 2018 року Господарський суд Донецької області відмовив у продовженні оренди, в квітні цього року апеляція підтвердила таке рішення.

Також в травні 2018 року Фонд державного майна утворив Державне підприємство “Азовський судноремонтний завод”, а в жовтні 2018 року Кабмін приймав рішення про повернення в державну власність майнового комплексу.

Нагадаємо, що Романа Боднара указом Президента України було призначено на посаду голови Черкаської ОДА на початку листопада. До призначення він був першим заступником ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, начальником 2 управління ГУ (м. Маріуполь).