Відомо, що справжні рибалки – народ забoбонний. Прикмет і повір’їв, пов’язаних з риболовлею, хоч греблю гати. Навіть ті, хто не вірить ні в які прикмети та забобони, мають свої традиції, ритуали. Розповідають у пресслужбі Черкаського рибоохоронного патруля.

У багатьох народів перед риболовлею прийнято налити на дно склянки спиртного і виплеснути в воду. Це називається “налити Діду”, “задобрити Водяного”, попросити “царя озера”, “духа води”.

Якщо по дорозі на риболовлю якийсь незнайомець побажає гарного кльову, то улову можна не чекати. Але якщо те саме побажає знайомий чоловік, то успіх забезпечений. Бояться справжні рибалки і побажання від жінок “Гарної риболовлі!”, “Щасливої рибалки”. Вірять, що повернуться з порожніми руками.

Не можна давати в руки чужій людині своє улюблене (щасливе) спорядження, будь то вудка, спініг, рибальська cітка, підсак або щось ще. Дехто помічає, що цю снасть вже нічого не ловиться.

Поспіхом готуватись до риболовлі, тим більше збиратись перед самим відходом з дому або доручати це жінці – погана прикмета. До риболовлі завжди прийнято готуватися заздалегідь, старанно й по кілька разів перевіряти вміст рюкзака.
І в той же час, що чим довше і ретельніше готуватися, тим більше шансів нічого не зловити.

У “річкових” рибалок є дивна прикмета, що жінка на рибалці – до поганого улову. Хоча й жінки можуть бути вмілими рибалками.

Якщо рибалити в компанії друзів-рибалок, особливо недоброю прикметою вважається… першим зловити рибу. Наші предки помічали такий закон підлості: той, хто перший зловив рибу, потім так і просидів цілий день без улову.

Але це стосується великої риби. Якщо першою на гачок потрапила маленька рибка, це гарна прикмета. Її обережно знімають з гачка, цілують і відправляють “до тата-мами, діда і баби” назвавши річку, озеро чи ставок.

Якщо риболовля відразу починається з якої-небудь неприємності: заплуталась ліска (волосінь), вже з першого закидання відірвався гачок – нічого хорошого в цей день чекати не варто. Можна відразу змотувати вудки і повертатися додому. Хіба що вас більше цікавить не улов, а процес, відпочинок, медитація чи рибальський азарт…

Вважається поганою прикметою опустити у воду порожній садок, розкладати, а тим більше мочити порожній підсак. В іншому випадку не буде великої риби.

Рибалкам не можна брати брати з собою рибу, консерви та інші рибні страви – кльову не буде.

Є ще така цікава прикмета, що чим тонша на вудочці буде ліска, тим краще клюватиме велика риба.

Справжній рибалка ніколи не виставляє напоказ свій улов. Звичайно, це недобре, але поки добре клює, краще нікому про це до пори до часу не розповідати.

До закінчення риболовлі в жодному разі не можна важити спійману рибу. Це може злякати удачу. Хоча рибалки-спортсмени і справжні любителі живої природи важать і міряють улов одразу ж, цілують рибу в губи і відпускають її назад, в рідне середовище.

Рибалити потрібно тільки в хорошому настрої, без поганих думок про роботу чи інші проблеми.