Вимоги рослин до тепла змінюються в широких межах і визначаються трьома точками: температурним мінімумом, нижче якого рослини не розвиваються; температурним оптимумом, тобто найкращі температури для їх розвитку та температурним максимумом, за межами якого рослини існувати не можуть. А кількість опадів має пряме відношення до запасів вологи в грунті. А це головний фактор, що впливає на вегетацію і врожайність сільгоспкультур. Розповів головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.


За період останнього похолодання, коли середньодобова температура повітря знизилася до квітневих значень і становила +11..+14°, до заморозків не дійшло, а значить і шкоди немає. І хоч така температура нижча оптимальної, яка наразі становить переважно +16-20°, вища мінімальної яка становить +10-12°. Тож більшість рослин розвивалися, але тільки в денні години, а значить не так активно. В овочевих ріст і розвиток, хоч і призупинився, але теплий грунт та оптимальна кількість вологи сприяли формуванню потужної кореневої системи.

Здавалося, що й дощів випало забагато. Але останні вологозапаси грунту свідчать, що вони не надмірні і в орному шарі переважно становлять 24-40 мм, в метровому – 100-175 мм, при максимально можливих значеннях відповідно 30-50 мм та 165-230 мм. При цьому, на окремих площах Чигиринського району під озиминою, в якої завершився період інтенсивного вологоспоживання, в метровому шарі не перевищують 55 мм, що на межі ґрунтової засухи. Не виключено, що на окремих площах, могли бути й замулення та змив сходів, але в межах області таких площ небагато.

В порівнянні, на окремих площах західних та північних областей нашої держави вологозапаси надмірні, на півдні – практично відсутні. На Черкащині – «золота середина».

Загалом така погода залишається сприятливою для формування врожаю ранніх зернових культур, соняшнику, картоплі та особливо озимих хлібів, формування колосу в яких завершилося за умов оптимального зволоження грунту.

Незважаючи на дефіцит тепла, більшість сільгоспкультур, крім овочевих та баштанних, розвиваються в строки близькі до середніх багаторічних. Проте, літо тільки почалося і ці культури стрімко наздоженуть оптимальні темпи розвитку. Погіршення стану сільгоспкультур агрометеорологи області не відмічають.

Такий прохолодний кінець травня – початок червня явищезвичайне для останнього 30-річчя і спостерігається вже 12-й раз. В останнє – в попередньому році.

Не слід забувати, що така погода сприятлива й для росту бур’янів та розвитку збудників шкідників і грибкових хвороб, поширення яких активізується з майбутнім потеплінням. Тому щоб зберегти майбутній врожай, необхідно використати найближчі погожі дні та провести, як планові так і позапланові роботи по догляду за сільгоспкультурами.