19 січня українці відзначать свято Водохреща. В цей день відбулось хрещення Ісуса Христа і день збігається зі святом Богоявлення. У день Богоявлення, після служби у церкві, в пам’ять про хрещення Ісуса Христа в Йордані, проводять велике освячення води на всіх річках, озерах, джерелах і колодязях. Свято Хрещення Господнього відоме всім. Цей день люди прагнуть прожити  правильно і з користю для душі.

Водохреща (або Ордана, Йордана, Богоявлення) — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Із Хрещенням Господнім пов’язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Зайшовши на берег – з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Особливого, символічного значення у свято Водохреща набуває вода. Одна з перших згадок про значущість води, набраної в день Хрещення Господнього, і про її властивості (головна з них – це довгий час зберігати свіжість, і не псуватися), міститься в одній з проповідей Іоанна Златоуста: “У це свято всі, почерпнувши води, приносять її додому і зберігають на весь рік, адже сьогодні освячені води; і відбувається явне знамення: ця вода в суті своїй не псується з часом, але, почерпнута сьогодні, вона цілий рік, а часто два і три роки, залишається неушкодженою і свіжою.”

Водохресний Святвечір

За день до свята, 18 січня, віруючі постують та відзначають Святвечір (на зразок Різдвяного) – готують пісний рис і рибу.

У Водохресний Святвечір зазвичай їдять пісну кашу, овочі, чай, компот, хліб. Прийнято, щоб на столі все було скромно, без надмірностей.

Свою назву “святвечір” отримав через традиційну солодку кашу – “сочиво”, яку їдять в переддень свята після богослужіння. Служба в храмах починається з ранку. Після цього відбувається Велике освячення води, її набирають у церкві всі бажаючі. У цей вечір, повернувшись з молебню, люди ставили крейдою або кіптявою свічки хрести над усіма вікнами і дверима.

Освячення води

У саме свято Богоявлення, 19 січня, освячують воду в річках, джерелах і водоймах. Це головна традиція Хрещення.

Вважається, що водохресна вода має таку ж чудодійну силою, як і води Йордану, в які входив Ісус Христос. Святу воду беруть з собою додому, вона довго не псується, лікує і допомагає позбутися від негативу. Водою можна окропити житло, а також вмиватися нею і пити. Віруючі люди приймають водохресну воду з молитвою вранці.

Обряди на Водохреще: на добробут і багатство

Якщо ви хочете, щоб добробут і багатство стали вашими постійними супутниками, наберіть святу воду, освячену у Водохресний святвечір, і окропіть нею в будинку всі кути. Обряд необхідно провести ближче до півночі. При цьому просіть у Господа позбавити вас збитків, нагородити достатком і добробутом вашу домівку. Частину святої води, що залишилася, залиште на ніч там, де ви зазвичай зберігаєте гроші.

Обряди на Водохреще: на багатство і щастя

У ємність з водохресною водою опустіть срібну монету, і поставте чашу на підвіконня так, щоб її вночі освітлював місяць. Подумки тричі скажіть своє прохання вищим силам про матеріальне благополуччя і щастя. Потім лягайте спати. На ранок із води дістаньте освячену монету — тепер це ваш надійний талісман, який треба зберігати в таємному місці.

Обряди на Водохреще: на народження дитини

Обряди на Водохреще можуть також допомогти в народженні довгоочікуваної дитини. Адже 19 січня вважається найсвятішою і казковою ніччю в році. Для цього подружжю необхідно вистояти нічну службу в різних церквах, а після зануритися у водохресну ополонку з освяченою водою. Вранці розпочати процес зачаття.

Обряди на Водохреще: на виконання бажання

У водохресну ніч налийте в чашку освячену воду. Коли на ній з’явиться легка рябизна, вийдіть на вулицю і тричі скажіть своє заповітне бажання, дивлячись на небо. Потім воду поставте вдома під ікону до наступного Водохреще. Однак врахуйте, якщо спочатку рябизна на воді не з’явилася, подальший обряд немає сенсу проводити — бажання не здійсниться.

Обряди на Водохреще: на вдачу

До цього обряду необхідно ретельно підготуватися: кілька днів до Водохреще дотримуватися суворого посту і ходити на службу до церкви. 19 січня приготуйте свічку з церкви, освячену воду і скибочку чорного хліба. Запаліть свічку, у правій руці тримайте воду, а в лівій — хліб, і промовляйте такі слова: «У вдачі п’ять доріг і всі вони ведуть на мій поріг! Ісус Христос, син Божий, направ до мене щастя і удачу, а зло і біди стороною нехай пройдуть! Амінь». Після цього з’їжте хліб, запивши водою. Моліться про свою вдачу, поки горить свічка.

ПРИКМЕТИ НА ВОДОХРЕЩА

Якщо погода морозна і сонячна, то літо буде посушливим, а урожай невдалим. Якщо, навпаки, похмура і багата на опади, то літо буде теплим, дощовим і вдалим на врожай.

Якщо небо чисте, а зірки яскраві, то домашнє господарство значно розростеться з’явиться потомством.

Якщо в цей день на вулиці страшна завірюха і поземка, то бджоли будуть давати особливо лікувальний мед.

Сватання на хрещення обіцяє довге і щасливе сімейне життя.

Сни, побачені в ніч на Хрещення Господнє, вважаються віщими.

Якщо в цей день плакати – то плакати доведеться весь рік. Лаятися з кимось також заборонено.

У Водохресну ніч відкриваються небеса до прохань людей. Якщо про щось помолитися, то прохання обов’язково збудеться.

Якщо молода дівчина вийде на вулицю у Водохресний ранок і зустріне молодого хлопця, то вона в цьому році вийде заміж. Якщо першим зустрічним буде літній чоловік, то вона весь рік буде самотньою.

Той, хто прийме хрещення в день Святого Богоявлення, проживе довге і щасливе життя.