Інфекційне відділення Черкаської центральної райлікарні у Червоній Слободі – переповнене. Про це Суспільному повідомив головний лікар медзакладу Микола Гуськов. 23 ліжка відділення – зайняті хворими на коронавірус. Аби було де лікувати пацієнтів, установу перепрофільовують.

У інфекційному відділенні Черкаської центральної райлікарні нині лікують 23 людей, розповіла заввіділення Олена Заболотна. Пояснює, що допомагають дихати пацієнтам кисневі концентратори:

“Це апарат, який генерує кисень із повітря, і подає його у зволоженому вигляді. Потрібен для лікування пацієнтів із дихальною недостатністю. У нас поток 10 літрів”.

Черкащанка Людмила Дібрівська спочатку лікувалася від ковіду вдома, але минулої середи її госпіталізували до лікарні:

“Дуже погано було, спочатку загальна слабкість. Підвищення температури, потім задишка почалася. Госпіталізували сюди, надали першу допомогу, то вже набагато краще”.

Людей із пневмонією до медзакладу доставляє швидка допомога. Нині викликів побільшало, розповів фельдшер Анатолій Ялисина:

“Двохстороння пневмонія, бабуся тиждень хворіє, підтверджений ковід. Перед цим привезли молоду жіночку 36-ти років”.

blank

Оскільки інфекційне відділення заповнене, райлікарню перепрофільовують, повідомив заступник головного лікаря Володимир Авер’янов. Ковідний центр на 30 ліжок облаштували в неврологічному відділенні. Тепер про нього нагадують лише візки та шведські стінки для реабілітації.

“Сіра зона”, де перебувають хворі на коронавірус, від безпечної для здоров’я, чистої, відділена скляними дверима. Інформацією про стан пацієнтів обмінюються з колегами через записки.

blank
Відвідувати пацієнтів тут заборонено, тож побачення з рідними відбуваються біля вікон, розповів головний лікар закладу Микола Гуськов. У медзакладі 53 ліжка для коронавірусних хворих. До кінця року планують облаштувати ще 200 додаткових:

“Але залишається ще одна проблема – це проблема кадрів. Хто працюватиме на тих ліжках. Наразі у лікарні 58 чоловік хворих на коронавірус серед медичного персоналу”.

Лікарня має 31 кисневий концентратор. Цих апаратів поки вистачає, зауважив Микола Гуськов. Утім, за його словами, потрібна додаткова закупівля:

“Якщо говорити, чого потребує лікарня, то в першу чергу – це киснева терапія, концентратори. Також медикаменти, якими треба забезпечити надання безкоштовної меддопомоги хворим, які потрапляють в стаціонар. Третє, це засоби індивідуального захисту”.

Загалом по Черкаській області заповненість ліжок складає 50%, розповіла заступниця голови Черкаської облдержадміністрації Лариса Кошова, яка курує управлінням охорони здоров’я. За її словами, до кінця року кількість ліжок збільшать вдвічі. Також докуплять концентратори.