Слухають шум хвиль, грають кінетичним піском і займаються на спеціальних тренажерах. Такі заняття, окрім звичайних уроків, відвідують учні з особливими освітніми потребами у Золотоніській гімназії імені Семена Скляренка. Про це Суспільному розповіла директорка Любов Денисюк.

За словами директорки, перші інклюзивні класи у закладі з’явилися чотири роки тому. Цьогоріч для дітей обладнали спеціальну сенсорну кімнату й гімнастичний зал.

Дошка Євминова – улюблений тренажер другокласника Іллі. Хлопчик народився на недоношеним, розповіла його мама Ірина Філонова. Дитина має проблеми зі здоров’ям, однак навчається у звичайному класі. Аби бути в тонусі щотижня займається з тренером. Працює Ілля у парі з вчителем фізкультури Олександром Литвиненком. Такі заняття розвантажують хребет.

Займається у залі й семикласниця Аліна: виконує руханку для очей і рук, розповіла, що їй подобається, хоча не одразу все виходило робити:

“Із першого разу мені не сильно важко було. Зараз якось краще.”

Зі слів вчителя Олександра Литвиненка, для кожної дитини вони розробили власні вправи й навантаження.

“Дитина втомлюється. Вона постійно на візочку їздить. Руки навантажуються. Ми з нею працюємо, також масаж рук робимо.”

Для дітей з ментальними порушеннями обладнали сенсорну кімнату. В ній є тренажер “велосипед”, світлові дошки й тактильний коврик. Усе – знімає навантаження, заспокоює, а ще – розвиває моторику рук, – розповіла вчителька Вікторія Оверчук:

“Раніше у нас було менше можливостей. Але ми завжди знаходили якийсь варіант – чи послухати музику заспокійливу, чи навпаки – просто зробити зарядку чи посидіти на маті, щоб відпочити”.

Тепер, зі слів вчительки, працювати з інклюзивними дітьми легше. З кожним займаються індивідуально.

А ще у гімназії, показує її директорка Любов Денисюк, обладнали вбиральню для дітей на візках. Для занять арттерапією цього року створили гончарний клас.

Нині, зі слів, заступниці директорки Світлани Буряк, у гімназії навчається п’ять дітей з особливими освітніми потребами. Як створити для них комфортні умови – перейняли досвід Запоріжжя.