У Черкасах вперше відбулася інтеграційна платформа «Черкаси – твоє місто». Мета проєкту – підтримати внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у Черкасах, допомогти їм інтегруватися в нашу громаду, знайти роботу, продовжувати тут вести бізнес чи відкрити власну справу. Зустріч влади, бізнесу та людей організував департамент соціальної політики.

Із початку повномасштабної війни Черкаси прихистили понад 80 тисяч осіб. І майже 30 тисяч із них залишилися тут на постійне проживання. Вони прагнуть бути платоспроможними та самостійними, тому шукають роботу, навчання й нові можливості. Як реалізувати себе в новому місті обговорювали під час інтеграційної платформи «Черкаси – твоє місто».

У ній взяли участь керівництво Черкаської міської ради, керівництво Маріуполя, Попасної і Таврійська, адміністрації яких релоковані в місті Черкаси, представники релокованого бізнесу, громадських організацій, котрі співпрацюють із переселенцями та внутрішньо переміщені особи.

«Від перших хвилин перебування внутрішньо переміщених осіб у нашому місті ми доклали всіх зусиль, аби кожна людина почувалася як удома. За це вдячний усій нашій команді та небайдужій черкаській родині, – підкреслив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. – А зараз перед нами стоять нові виклики: допомогти цим людям адаптуватися до умов життя в новій домівці, якою для них стали Черкаси. Ми із задоволенням будемо брати на роботу фахівців різних галузей, створювати умови для належного медичного обслуговування переселенців, влаштування дітей у дитячі садки та школи. Черкаси докладуть всіх зусиль, аби ви почувалися, як вдома. Розумію, що в багатьох людей, які вимушено переїхали з рідних міст через війну, проблеми не зникли. Ми відкриті й намагатимемося їх вирішувати. Зараз ми всі маємо об’єднуватися і тут, у тилу, робити все можливе й неможливе для того, аби повернути окуповані території, аби відстояти цілісність та незалежність нашої держави».

blank

За словами Анатолія Бондаренка, у Черкасах розпочинають реконструкцію двох будівель для облаштування в них тимчасового житла.

«Інтеграційна платформа має дуже символічну назву: «Черкаси – твоє місто», – говорить заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава. – Це означає, що  внутрішньо переміщені особи, які переїхали до нас, це – нові члени нашої черкаської родини. І це крок до них, до їхніх внутрішніх ресурсів, аби вони змогли відкритися, працювати, реалізовуватися, стверджуватися й жити в нашому місті».

«Ця війна змінила нас, і з 24-го лютого ми стали зовсім інші, – сказав перший заступник міського голови Черкас Сергій Тищенко. – Черкаси в нелегку хвилину гостинно відкрили для людей двері. Ми створили Гуманітарний центр, допомагали внутрішньо переміщеним особам,  іншим містам нашої держави, які опинилися у скруті. З боку влади Черкас був ініціативний лист, де ми заявили, що готові підтримувати бізнес із окупованих територій та сприяти перевезенню виробничих потужностей. Дякуємо всім, хто пов’язав свою діяльність із нашим містом. А після Перемоги ми зробимо все можливе, аби відродити зруйновані міста і всю Україну. Бо ми – єдиний народ, одна країна і одна нація».

Зустріч умовно поділили на три блоки: релокація територіальних громад, релокація бізнесу та шляхи інтеграції.

Людям, які прийшли на інтеграційну платформу, допомагали зорієнтуватися у пошуку потрібних для них роботодавців, громадських організацій,  благодійних фондів, інформаційних ресурсів.  Представники Маріуполя, Таврійська і Попасної розповідали, як живуть зараз їхні міста, перебуваючи  на окупованій території. Підприємці, науковці, очільники громад ділилися досвідом облаштування на новому місці.

«Черкаси стали одним із 13-ти міст України, де відкрито центри підтримки «Я – Маріуполь» для людей, які виїхали на українську територію (а це  більше 220 тисяч жителів), – розповів заступник міського голови Маріуполя Сергій Захаров. – У цьому Центрі люди з Маріуполя можуть отримати юридичну, психологічну, гуманітарну допомогу, консультацію з працевлаштування. Дякуємо Черкасам за всебічну підтримку тисяч маріупольців, які приїжджали до Черкас транзитом чи оселилися тут».

«На цьому заході головне – це можливість для людей поспілкуватися із представниками місцевого самоврядування, – відзначив керівник Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації Микола Ханатов. – У Черкасах ми відчуваємо підтримку і місцевої влади, і населення. Нові можливості нам відкриває також і нещодавнє підписання Меморандуму про співпрацю між Черкасами та Попасною. Наступного тижня ми завеземо сюди гуманітарну допомогу, яку почнемо роздавати жителям Луганської області».

«Завдяки підтримці міського голови і всього апарату Черкаської міської ради, які дали нам прихисток, ми можемо працювати в онлайн режимі, – сказав голова об’єднаної територіальної громади міста Таврійськ – міський голова Микола Різак. – Ми забезпечуємо фінансовий стан нашого міста, повністю виплачуємо заробітну плату освітянам, медикам і працівникам виконавчого комітету. І запевняю всіх, що жителі Таврійська тримають українську позицію і чекають на визволення від рашистських загарбників».

За останні півроку більше 50 підприємств перемістило свій бізнес із окупованих територій у Черкаси. Підприємці, які взяли участь у проекті, ділилися досвідом відродження власної справи, запевнивши, що за бажання можна успішно розвиватися на новому місці.

«Наше підприємство 10 років успішно працювало на Херсонщині, однак після повномасштабної війни змушені були шукати можливість релокації, – розповів директор ТОВ «Швейна компанія «ВІД» Ярослав Скрипник. – Відгукнулися на пропозицію Черкас. Почали працювати «з нуля», а тепер тільки в Черкасах на нашому підприємстві працюють 120 осіб. Крім того, плануємо відкривати філії у Смілі, Корсунь-Шевченківському та Золотоноші».

Ярослав Скрипник поінформував, що у зв’язку з розширенням виробництва підприємству потрібні швачки, закрійники, слюсарі, налагоджувальники швейного обладнання та керівники структурних підрозділів виробництва.

Досвідом розвитку підприємства в нових умовах поділився директор ТОВ «Гібротек» Владислав Сушко. З 2014 року їм двічі довелося перевозити виробничі потужності, однак вони налаштовані розвиватися і це однією з умов успіху.

Віктор Турка, директор Слов‘янського енергобудівного фахового коледжу, подякував Черкаському державному технологічному університету, які прихистили їх навчальний заклад, виділили аудиторії та все необхідне для роботи й навчання студентів. Завдяки підтримці їм вдалося завершити навчальний рік і успішно провести вступну кампанію. Нині коледж підписав угоду про співпрацю із кількома навчальними закладами Черкащини.

Голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, доктор економічних наук, професор Національного Університету «Києво-Могилянська академія» Ігор Бураковський наголосив на тому, що запорукою перемоги є економічна стійкість і розповів людям про міжнародні організації та фонди, які нині допомагають Україні.

Директор програми міжнародного фонду «Відродження» Сергій Пономарьов відзначив позитивний досвід Черкас у гуртуванні громади, підтримці ініціатив людей та пошуку ресурсів для розвитку міста.

Програму «Стійкість» від Фонду «Східна Європа» презентувала під час зустрічі  директорка установи «Черкаська агенція регіонального розвитку» Любов Ропало. Також запропонувала людям перелік навчальних курсів і тренінгів, ресурсів пошуку роботи, розповіла про альтернативні способи зайнятості.

Менеджер із психо-соціальної підтримки Наталія Мисан представила міжнародну громадську організацію «Тріангл Дженерасьйон», яка напряму співпрацює з ООН. За її словами, організація має намір підписати угоду про співпрацю з Черкаською міською радою та обласною військово-цивільною адміністрацією. А поряд із соціально-психологічною підтримкою планується відкрити гуманітарну лінію їхньої організації.

За результатами зустрічі в рамках інтеграційної платформи «Черкаси – твоє місто» згодом буде створено ресурсну мапу, яка посилить  довгострокової спроможності та окупності ініціатив внутрішньо переміщених осіб і жителів Черкаської громади.