Вулицю Можайського в Черкасах перейменували на вулицю Степана Бандери. Це пов’язано з приналежністю його постаті до українського національного пантеону. Про це під час прямого ефіру в студії “18000” розповів історик Сергій Шамара.

Рішення про перейменування вулиці Можайського та ще більше сотні топонімів депутати міської ради ухвалили в грудні минулого року. Тепер ця вулиця Можайського йменується на честь Степана Бандери. За словами історика Сергія Шамари, це – один із видів політики пам’яті держави.

– Завжди в кожній нації, яка створила свою державу, є свій національний пантеон. Він частково відображений на грошах чи як ключові фігури в підручних з історії. Тому ці топ-фігури представлені по всій країні. Так, незважаючи на те, що, наприклад, Іван Франко – галичанин, вулиця його імені є і в Черкасах. Так у цьому пантеоні трапився й Бандера, – зазначив Сергій Шамара.

Водночас, за словами секретаря топонімічної комісії Олексія Дубового, спроби перейменувати вулицю Можайського на Бандери в Черкасах тривали ще з лютого 2017 року.

– Були проведені громадські обговорення, ухвалено рішення виконкому. Потім на тривалий час це питання зависло: розглядалося депутатами міської ради, декілька разів набрало необхідну кількість голосів і пробуло до кінця минулої каденції. І вже ця каденція ухвалила рішення про перейменування, де було 10 вулиць, серед яких і вулиця Бандери. Але, враховуючи суспільний резонанс щодо цього питання на той час рішення було заветовано, – зазначив Олексій Дубовий.