Примусово видворити 23-річного громадянина Республіки Азербайджан за межі території України до країни походження, — таке рішення ухвалив Соснівський районний суд міста Черкаси 11 жовтня цього року за результатами розгляду адміністративної справи, інформує пресслужба Соснівского районного суду.

Як зазначено в рішенні суду, позовні вимоги районний відділ УДМС обґрунтовував тим, що «Черкаська виправна колонія №62», листом повідомила службу, що по закінченню терміну відбування покарання звільняється громадянин Республіки Азербайджан, засуджений 2016 року Деснянським районним судом м. Києва за вчинення грабежу (частина 2 статті 186 Кримінального кодексу України).

Міграційною службою було встановлено, що іноземець у 2016 році перетнув державний кордон України, скориставшись умовами безвізового режиму в’їзду на територію України. У нього відсутній паспортний документ, за яким він може здійснити виїзд з території України, відсутні документи, які б надавали право законно перебувати на території України. На особовому рахунку іноземця відсутні кошти.

На час звернення до суду з позовом чоловік не має намірів повернутися до країни походження, до консульського відділу Посольства Республіки Азербайджан за отриманням діючого паспортного документу чи свідоцтва на повернення умисно не звертався, своїми діями перешкоджає проведенню процедури видворення.

Сам іноземець за участю перекладача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив у їх задоволенні відмовити.

Так, Законом України «Про правовий статут іноземців та осіб без громадянства» визначено, що іноземці та особи без громадянства зобов’язані неухильно дотримуватись Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, інтереси суспільства та держави. Проте, азербайджанець, вчинивши кримінальне правопорушення, порушив названі вимоги Закону.

Також, до затримання іноземця за вчинення кримінального правопорушення, він перебував на території України більше, ніж 90 днів, чим порушив вимоги Порядку строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України.

Крім того, громадянин Республіки Азербайджан постійного місця проживання на території України не має, зареєстрований в м. Барда, Республіки Азербайджан, що є місцем його походження, при цьому вчинив грабіж, тобто злочин проти власності, що свідчить про відсутність у нього засобів для існування на території України до його затримання, а враховуючи, що він з вказаного часу до дня розгляду даної справи перебував у місцях позбавлення волі, відтак, у нього і на цей час відсутні будь-які фінансові активи як для перебування на території України, так і для виїзду до країни походження.

Під час судового розгляду встановлено, що відповідач не відноситься до осіб, яким надано статус біженця і не є особою, яка потребує додаткового захисту.

Відтак, суд дійшов висновку, що адміністративна позовна заява Соснівського районного відділу у місті Черкаси Управління Державної Міграційної служби України в Черкаській області підлягає задоволенню та громадянина Республіки Азербайджан необхідно примусово видворити за межі території України.

Вказане рішення підлягає до негайного виконання та набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.