Днями в кабінеті Канівського міського голови Ігоря Ренькаса відбулась робоча нарада за участі голів депутатських фракцій та керівників структурних підрозділів виконавчого комітету. Присутні обговорювали переваги та ризики проведення реконструкції очисних споруд міста шляхом залучення кредитних та грантових коштів. Повідомили у пресслужбі міської ради.

Відповідна пропозиція до нашого міста надійшла 3 лютого ц.р. від Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО), що співпрацює з Європейським Союзом у водному секторі в Україні в рамках програми «Інвестиційної платформи сусідства», спрямованої на підвищення ефективності систем водопостачання та водовідведення міст, поліпшення якості питної води та послуг, що надаються населенню.

Наразі НЕФКО здійснює набір міст для участі у програмі та обирають проекти енергоефективної та екологічної спрямованості для подальшого фінансування проектів на міських водоканалах, шляхом надання кредитного та грантового фінансування містам. Каневу пропонують долучитись до першої 10-ки водоканалів в цьому проекті, як місто, що вже зарекомендувало себе найкращим чином в програмі НЕФКО по енергоефективності будівель.

Для Канева дуже актуальним є питання реконструкції каналізаційної системи міста та очисних споруд, що належать КП «Управління ВКГ». На сьогодні загальна протяжність мереж водовідведення складає 68,2 км, з них загальна протяжність ветхих та аварійних – 44,8 км. Тобто, в цілому, 65%  мереж водовідведення є зношеними та потребують заміни. Неодноразові пориви викликають можливість виливу стічних вод у Дніпро, забруднення і стічними нечистотами ґрунту, що становить екологічну проблему.

Участь у проекті дасть змогу провести технічне переоснащення каналізаційної системи із придбанням та заміною насосного та технологічного обладнання; провести реконструкцію очисних споруд з монтажем обладнання для повної біологічної очистки та часткової механічної очистки стічних вод. До слова, на сьогодні очисні споруди Канева не мають біологічного очищення. Після механічної очистки стічні води потрапляють на поля фільтрації площею 6 га.

Для реалізації амбітного плану з реконструкції очисних споруд та мереж водовідведення необхідно наважитися на взяття кредиту в розмірі близько 1 млн. євро, терміном на 10 років. Процентна ставка становить 3%.

– Як бонус ми отримуємо грант в розмірі до 250 тис.євро на закупівлю обладнання – говорить начальник управління економічного розвитку Олена Жорнова. – Окрім того, ми безкоштовно отримуємо фахову технічну та юридичну допомогу з залученням міжнародних консультантів з водопостачання та водовідведення.

За словами директора КП «Управління ВКГ» Володимира Цюкала реконструкція дасть змогу, проводити облік води, зменшити її втрати, а, відтак, і можливість не підвищувати тарифи на послуги водопостачання та водовідведення.

Всі погодилися, що умови, і справді, більш ніж сприятливі, але побоювання викликало, що кредит, власне, у євро.

– Хто може спрогнозувати, що буде з інфляцією, який буде курс?, – запитував депутат Віктор Хоменко.

– Від держави чекати виділення коштів на реконструкцію очисних споруд не варто. Дадуть лише у випадку, коли екологічна катастрофа вже станеться. А чи потрібна вона Каневу?, – взяв слово депутат Юрій Гамалій.

– Наші очисні споруди – це бомба сповільненої дії, – відзначив депутат Олександр Корнієнко.

– Кредити – це завжди ризик. Втім, іншого варіанту в нас немає. Часи змінилися. Каневу і раніше мало хто допомагав. А зараз ми залишилися зі своїми проблемами сам на сам, – відзначив міський голова Ігор Ренькас.

За підсумками наради більшість присутніх висловилися за взяття участі в цьому проекті.