У Канівському центрі первинної медико-санітарної допомоги від початку року медики фіксують зростання рівня захворюваності на туберкульоз серед пацієнтів. Про це повідомила директор медзакладу Наталія Горьова, пише “Дніпрова зірка“.

Вона наголошує, що під час війни, масового переміщення і скупчення людей зростає ризик виникнення і розповсюдження усіх відомих інфекційних хвороб, таких як поліомієліт, кір, правець, вірусний гепатит В, корона-вірус, туберкульоз тощо.

За даними Канівського ЦПМСД, торік на туберкульоз захворіло 23 особи. Із них – 10 у Каневі та 13 – у населених пунктах колишнього Канівського району.

Вже за перші місяці 2023 року фахівці зафіксували 5 нових випадків захворювання. “Туберкульоз активно поширюється, рентгенографія є обов’язковою”, – наголошує лікарка.

Фахівці центру закликають при появі таких симптомів як кашель або покашлювання більше 2-х тижнів, підвищена втомлюваність і слабкість, підвищена пітливість (особливо вночі), втрата ваги з невизначених причин, підвищення протягом останнього часу температури тіла, задишка при незначному фізичному навантаженні, контакт із хворим на туберкульоз протягом останніх 6 місяців, наявність хронічного захворювання шлунково-кишкового тракту, діабет чи інше захворювання, що призводить до зниження імунітету, наявність стресу, прийом препаратів, що знижують імунітет (хіміотерапія тощо) – зверніться за консультацією до сімейного лікаря.

Групи ризику: люди  старше 60 років, люди з хронічними хворобами органів дихання, люди, які приймають гормони, люди з цукровим діабетом, онкологічними хворобами, ВІЛ-інфіковані.