На ранок 25 березня у Черкаській інфекційній лікарні досі очікують на лабораторні аналізи семеро пацієнтів із підозрою на коронавірус. Нових підозр немає, повідомляє директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Олег Стадник.

“В лікарні 43 хворих (дітей-8). Із клінікою гострих респіраторних інфекцій хворих не має (напевне, карантин не даремно діє). Грип – 9 (дітей 2). Пневмонія – 8 (дітей 2). Із підозрою на коронавірус 7 (очікують лабораторного підтвердження , всі дорослі)”, – інформує Стадник.

Між тим міський голова Черкас Анатолій Бондаренко наголошує, що карантину треба дотримуватись і надалі.

“Нагадую, що в область з-за кордону повернулося 86 наших земляків. Кожному хочеться сказати “ласкаво просимо додому”, але й попросити водночас берегти цей дім, самоізолюватися і в разі виникнення перших симптомів захворювання звернутися до сімейного лікаря. Правил карантину повинні дотримуватися всі!” – відзначає мер.

Як повідомляє гололва Черкаської ОДА Роман Боднар, відсьогодні лабораторні аналізи на коронавірус будуть робити в Черкасах.

“Отримали перший вантаж медичних масок, костюмів, маємо понад 5 тисяч експрес-тестів. Важливо, що зразки тепер будемо досліджувати у Черкасах завдяки отриманим тест-системам. В обласному лабораторному центрі отримуватимемо результат значно швидше, застосовуючи метод ПРЛ – полімеразно ланцюгової реакції”, – наголосив Боднар.

Що ж до дії експрес-тесту, то Олег Стадник наголошує, що він не одразу виявляє хворих.

blank

“Вони реагують на імуноглобуліни, які розпізнають вірус. Принцип схожий із тестом на вагітність. Тому ще раз наголошую – остаточний підтверджуючий результат- це реакція циклічної полімеразної реакції”, – додав Стадник.

Він також повідомив, що сьогодні заплановано загальнодержавний селектор з Президентом по ситуації з підготовкою до коронавірусу, а також зустріч міського голови з бізнесом щодо фінансової допомоги лікарням, і окрема нарада з керівниками медзакладів.

“Заклади подали потребу на 180 млн. Будемо обговорювати принципові речі. Потрібно бути реалістами – депутати не бажають навіть в період карантину призупинити витрачати кошти із бюджету розвитку, хоча зрозуміло, що падіння економіки та скасування податків катастрофічно вплине на наповнення міського бюджету. Солідарно-відповідальний бізнес уже реагує, і я хочу подякувати тим, хто вже залучився до закупівлі засобів захисту медпрацівників, хто поділився дезінфікуючими засобами для закладів, хто за власної ініціативи реконструює системи подачі кисню в інфекційну та Першу лікарню… І ще є інші. Не ображайтесь, що не називаю, прийде час спокою і перемоги, подякуємо усім. Тому покладаю надію і на сьогоднішню зустріч із бізнесом”, – висловлює сподівання Стадник.