Наступного року ціни на товарну картоплю можуть впасти до критично низьких. Вже сьогодні виробники картоплі озвучують найгірші прогнози — до півтори гривні за один кілограм. Пише Юрій Стригун у газеті “Вечірні Черкаси“.

Цьогоріч у сезон збору врожаю картоплі ціна за один кілограм товарної картоплі в гуртових партіях доходила до 12-ти гривень. Перекупники в черкаських селах не могли заповнити фури картоплею, бо вона не вродила у більшості селян. Головною причиною слабких врожаїв вважають літню й осінню аномальну посуху. Проте на український ринок зайшла іноземна картопля.

– Зараз з усієї сили пруть картоплю із Білорусії, – каже Віталій Іванченко із Кам’янки. – У нас на базарі кіло картоплі продають по 10 гривень. Відро – 80 гривень. Я сам знайшов недавно таку. Думаю, мабуть із Білорусі привезли.

Олег Штангей із Мошурова Тальнівського району дивується такій ціні.

– З осені картоплю можна було продати по 12-14 гривень за кілограм. А зараз на базарі ціна стабілізувалася – 15 гривень. Та й продають лише товстошкурі дядьки, у яких терпіння вистачило не продати з осені. У неділю картоплю продавали чотири продавці. Я сам кілька разів виїздив на тальнівський базар у вересні. Продав по 12 кількадесят відер. Мав гарну картоплю сортів Адретта  та Агаве. Особливо гарно вродила Агаве. А в людей майже нічого не було. А тепер жінка свариться, не дозволяє продавати. Каже, що самим не буде що їсти весною. А 10 гривень – такої ціни в нас немає.

Через імпорт від сусідів експерти прогнозують у наступному році обвал цін на картоплю — до півтори гривні за кілограм. У перспективі це може призвести до ще більших скорочень посівів під картоплю і появи дешевої імпортної продукції.

Фермер Василь Курдус із Чижівки Звенигородського району каже, що ціни в півтори гривні ніколи не буде.

– Навіть якщо імпортери навезуть гори картоплі із Білорусі, то їм треба буде покрити витрати на транспортування й зберігання. Адже надворі – зима. Тому прогнозую, що дешевше 5 гривень за кілограм в гуртових партіях картоплі не буде. А в магазині – ще дорожча. Якість імпортної картоплі у порівнянні з українською – погана. Білоруська завжди була гіршою, а зараз вона втрачає на транспортуванні.

У черкаських магазинах кілограм картоплі продають  по 12-13 гривень.

– Якось зайшла в магазин і отетеріла, – розповідає 28-річна Юлія. Прізвище не хоче називати. – Бачу запаковану в пакет й помиту картоплю. Ціна – 30 гривень, 95 копійок. Напис – «Картопля відбірна, українська».

Юлія говорить, що на черкаському базарі дуже мало продавців картоплі.

– Стоять бабки й продають по 18 гривень. Це дорожче, ніж у магазині. Питаю, чого так? Кажуть, що це домашня, без хімії. І навіть під кінець базару, коли вже й покупців немає стоять на своєму – 18 гривень.

Цього року у вересні на черкаському базарі за кілограм картоплі просили 19-20 гривень.