Змінюється клімат на нашій планеті, а разом з ним змінюються й людські вподобання щодо вирощування певних культур. Не так давно арахіс був для нас типовою південноамериканською диковинкою, а нині мало яка господиня не садить його бодай грядку на городі. Кажуть, у догляді невибагливий. Врожайність висока. І є що ласувати довгими зимовими вечорами.


Вісті Черкащини” поцікавились у катеринопільчан технологією вирощування цієї культури.

– Садити треба, щоб земля була прогріта до 15 градусів, не підгортати часто, бо тоді арахіс росте маленьким, пару раз підгорнути – і все, – пояснює Валентина Чирва. Жінка радить саджати по одному горішку в лунку, але є господині, що кидають і більше.

– Саджаю кожен рік разом із розсадою помідорів, після закінчення заморозків. 3-4 насінини в корч, – ділиться досвідом Олена Братковецька. – Після сходів просапати, роблю рівчачки між корчами, підгортаю, як починає цвісти жовтими квіточками. Любить полив. З одного куща десь 20 штук арахісу, якщо вологи достатньо.

В основному катеринопльчани запевняють, що вирощування арахісу не потребує використання інсектицидів. Однак значно знижує врожайність ґрунт, насичений вовчками. Очевидно, не лише люди люблять цей земляний горішок.

Урожай арахісу збирають восени (у вересні-жовтні). Насінням господині залюбки обмінюються.

Анатолій Радецький натомість вирощує середземноморську чуфу, що за смаком нагадує мигдаль. Каже, що насіння брав у спеціалізованих магазинах у Черкасах або в знайомих. Чуфа любить сонячні місця, пухкий ґрунт і помірний полив. Її листя схоже на дрібну осоку. Горішки маленькі, тверді, хрумкі. Чуфа смачна також смаженою. Її використовують і як сурогат кави.

– Саджаю по дві зернини тоді, як і кукурудзу. Треба, щоб земля була тепла. Перед посадкою замочую у воді. Між кущами має бути відстань сантиметрів 40, бо вони пишні, розростаються, як картопля. Разів два підгортаю. Викопую в жовтні, як пожовтіє листя. Врожайність – до 200 зернин з куща, – каже Анатолій.

З чуфи та арахісу роблять халву, олію, використовують їх також у кондитерських виробах.

До слова, насправді ні арахіс, ні чуфа не є горішками. Арахіс – це рослина сімейства бобових, а чуфа – осокових.