У Черкаській області завершили збір ранніх зернових і зернобобових культур. Середній урожай — 48 центнерів із гектара, це майже на 7% нижчий, ніж торік, про це повідомили Суспільному у департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.

Зі слів заступника директора департаменту Івана Точеного, одна з причин зменшення врожайності – несприятливі погодні умови. Цей рік для зернових культур був складним. Безводна зима, весняні морози та різкі перепади температур зменшили урожайність і вплинули на якість зерна.

Іван Точений розповів, що клімат Черкащини стає посушливішим і аграріям потрібно до цього адаптуватись. Щоб мати вищий урожай зернових при таких погодніх умовах, потрібно використовувати сучасні технології, дотримуватись сівозміни. Також висівати сорти зернових, які стійкіші до посух і шкідників.

Такої ж думки і заступник директора Агрофірми “Маяк” Олексій Васильченко із Золотоніського району та співзасновник групи компаній СТОВ “Дніпро” Олексій Душейко із Чорнобаївщини. За словами аграріїв, їх господарства застосовують сільськогосподарські технології вологозбереження. Ефект при такій погодній ситуації дає і зрошення полів, тож вкладають значні кошти в меліорацію, а також висівають адаптовані сорти зернових як вітчизняних, так і зарубіжних селекцій.