Поліцейські, задіяні до охорони правопорядку під час проведення в Умані святкування Нового року за Іудейським календарем – Рош-ха-Шана, обурюються умовами, в яких їм доводиться харчуватися.

Як стало відомо “Про все” із власних джерел, понад півтисячі правоохоронців годують в імпровізованій їдальні, що знаходиться у підвалі серед бетонних стін, де панує антисанітарія. За наявною інформацією, полісмени відмовляються харчуватися в таких умовах та вимагають пояснень від керівництва.

Поліцейський, який зараз перебуває на службі по охороні правопорядку в іудейському кварталі Умані, просить не називати своє ім’я. Правоохоронець каже, що вже не перший рік їздить у відрядження до Умані на іудейський Новий рік, але з такими умовами зіштовхнувся вперше.

– Сніданку, яким сьогодні нас мали годувати, вистачило не всім. На сніданок були: каша, якої не всим вистачило і салат. М’ясо у страві мало нагадувало справжнє, а замість супу була гаряча вода з картоплею. Поліцію годували з пластикового посуду порціями, як для котів, – обурюється полісмен. – Замість їдальні у нас вогкий підвал з голими бетонними стінами, вкритими пліснявою. Їжу готують в тому ж таки підвалі. В черзі за їжою стоїмо близько години. Але поки доходить черга, страви закінчуються.

blank

Правоохоронці повідомили, що місцеві керівники поліції видали їм талони на харчування і наказали їсти у згаданій їдальні, яка належить представникам іудейської общини Умані.

blank

На прохання прокоментувати ситуацію із умовами харчуванням поліцейських та уточнити, хто відповідальний за це, речник Головного управління Національної поліції в Черкаській області Дмитро Грищенко повідомив, що керівництво не має стосунку до організації харчування своїх співробітників.

– За цю їжу поліцейські не платять. У правоохоронців є гроші на відрядження, які вони можуть використати на своє харчування. Кошти на відрядження поліцейські мають в тому розмірі, як це передбачено державою, – повідомив пан Грищенко.

З його слів, цього року у забезпеченні правопорядку під час святкування іудейського Нового року бере участь 550 правоохоронців із 12 областей України, які входять до складу зведеного загону поліції.

Другий правоохоронець, який також побажав залишитися інкогніто, каже, що частина поліцейських зведеного загону, який охороняє порядок в іудейському кварталі, побачивши умови приготування їжі, просто відмовились харчуватися.

– Побачивши, як нас забезпечують харчуванням, я вирішив їсти за власний рахунок. Кошти на відрядження у сумі близько 30 гривень добових – це все, що я маю на харчування. Мені соромно перед колегами, які приїхали з інших областей і змушені шукати кошти, щоб їсти нормальну їжу, – каже полісмен.

blankПід час підготовки матеріалу, із власних джерел стало відомо, що керівництво поліції відреагувало на скандал і намагається врегулювати ситуацію, що склалася.

Нагадаємо, цього року за попередніми підрахунками очікується прибуття близько 40 тисяч паломників з різних країн світу, які візьмуть участь у святкуванні Рош-га-шана – Нового 5780 року за іудейським календарем. Для забезпечення безпеки громадян під час святкування паломниками-хасидами Іудейського Нового року, в Умань прибув зведений загін правоохоронців, серед яких співробітники патрульної поліції, кінологи зі службовими собаками, вибухотехніки, оперативні працівники, співробітник поліції превентивної комунікації та поліцейські групи аеропідтримки.