Нині парк «Сосновий бір» (колишній Ювілейний) у Черкасах майже щороку поповнюється цікавими скульптурами. Краєзнавець Борис Юхно пригадав ті, які колись з нього були вкрадені, інформує “Вичерпно“.

Далі, мовою автора…

14 червня 2007-го з Ювілейного парку, так просто як булочку з гастроному, поцупили Русалку. Тодішній начальник Соснівського РВВС Валерій Мендусь лиш руками розвів: мовляв – злочинці або дебіли, бо вважаючи скульптуру бронзовою, полінувалися в тому пересвідчитися. Ну або ж працювали на замовлення, тож Русалка поїхала в чиїсь маєтності за високим парканом (у що особисто я не вірю). Як би не було – перша Русалка згинула навіки, і це давно очевидно.

blank

А прикрашала вона озеро, парк загалом та тисячі родинних і шкільних фотоальбомів, з 1972 року. Саме тоді відбулося перше документальне визнання Ювілейного на всесоюзному рівні. Як підсумок – два дипломи та бронзова медаль ВДНГ. На жаль, імені автора скульптури я не довідався, а все про що довідався – так про те, що створенням Русалоньки, та найбільшою мірою й усього дизайну парку, опікувався архітектор Георгій Урсатій.

blank

Тож у віці 35 років наша принцеса – донька Морського царя, яка свого часу так чекала 15-ліття у казці Андерсена, – зникла. Зате з 18 квітня 2009 року є інша. Вона не стала точною копією попередниці. Скульптор Єгор Терехов виконав її з червоного граніту у 160 сантиметрів заввишки та 823 кілограми вагою. А ще нова не виконує функцію фонтану – кажуть, так забажали спонсори. Керівництво ПП “Бізнес-Гранд” вклало у проект щось близько 100 тисяч гривень.

Да, між іншим. Дівчину, яка позувала Єгору Терехову, звали Людмилою. Вона була на відкритті, але побажала залишитися невідомою…