Учора на Театральній площі Черкас муніципальна інспекція зробила спробу демонтувати незаконно встановлені квіткові павільйони, що належать підприємцю Петру Чернявському. Орендарі влаштували демарш, замкнувшись у кіосках, щоб перешкодити комунальникам, а Петро Чернявський навіть влаштував бійку із підрядниками, які мали виконати роботу з демонтажу. На місце пригоди приїхала поліція та екс-заступник міського голови Геннадій Шевченко, який наголосив, що із квітникарями була “джентельменська” домовленість не чіпати їхні торгові місця до 8 березня, щоб дати заробити, попри те, що дозволів на розміщення тут МАФів у них немає. Чернявський натомість звинуватив Шевченка в брехні.

“Ларьок на базі. Чернявський намагався заманити підрядників до себе на склад, проте ми їх переконали не вестися. Далі буде”, – Діана Тяско

Утім, після кількох годин емоцій та протистояння, після втручання поліції, один кіоск таки вдалось зняти і завантажили на спеціальну автомобільну техніку.

Своє бачення “квіткового” загострення у Черкасах у «Фейсбук» висловила член виконкому міськради Діана Тяско. Наводимо її допис повністю.

Проблема: Незаконні квітникові павільйони перед драматичним театром.

Шлях вирішення: Демонтаж на штрафний майданчик.

Очікування: Підрядна організація, яку найняли демонтувати павільйони спокійненько вантажить звільнені від товарів мафи та відвозить їх на прописану в договорі територію. Власник павільйонів сплачує штраф і забирає їх.

Реальність: Власник мафів валить на землю людей підрядників, бикує до обуреної громади, муніципалів та членів виконкому (в тому числі до заступників міського голови Юрія Ботнара та Ігора Коломойця), продавці не забирають свої речі з мафів, вони ж бо не повірили, що ДЕМОНТАЖ РЕАЛЬНИЙ. У результаті ДЕМОНТАЖ 1-го (ОДНОГО) павільйону займає цілий день!!!

Журналісти, активісти, муніципали, депутати цілий день намагаються боротися з паном Чернявським і вже, нарешті, за словами друзів, через натиск Генадія Шевченка маф таки вантажать на фуру, але ще не вивозять. На місце пішов Юрій Ботнар, з’явилися й інші свободівці. Разом з усіма іншими черкасцями стали на місце знятого мафу, щоб не допустити його повернення на місце. Адже підрядники вже забили та хотіли ставити маф назад. Проте навіть при таких розкладах маф ще не вивозять. І тут думаю я, піду гляну, що там. Надії на вивезення павільйону не було, але все ж, хотілося спробувати якось допомогти. Бачу, всі вже зморені, хтось увесь день на ногах, хтось півдня. Шукаю муніципалів та намагаюся вияснити, у чому ж причина того, що маф не можуть вивезти. Вони говорять, що мовляв машина з мафом зависока, тому може зачепити по дорозі тролейбусні кабелі; водій не хоче їхати, йому треба супровід поліції і ще море інших відмазок. Я канєшно, не водій, але зразу питаю: може є якйись інший шлях, може попросити поліцію про супровід… І ще багато чого іншого, пропоную вихід, із яким погоджується підрядник. На це йде десь хвилин 40 і фура їде!!! Тобто, десяток дорослих дядьків (муніципали та підрядна організація, що проводила демонтаж) не могли до цього додуматися, а ходили слухали брєдні Чернявського? (це ж він там ходив нив, що кабелі порвуть і під мостом не проїдуть). Але стоп, фура ще не їде, бо жіночки-продавчині не вивантажили зі свого павільйону речі!!! Вони ж бо до кінця не вірили, що маф відвезуть! Це жесть просто. Давай вони все вивантажувати, це ще 15 хвилин. Нарешті рушає… Але і це ще не все. Від Світлани Спасібіної почула, що Чернявський просив підрядників відвезти маф не на їх майданчик, а на його склад. Ааааа! Доводиться їхати з Олексієм Ющенком та Артемом Декалюком, й там на місці все це контролювати. З муніципалами переконуємо підрядників, що підприємцю не можна вірити. Й вивантажуємо на потрібний нам майданчик. Хоча це теж було з пригодами: машина ледь-ледь заїхала на територію, адже по габаритами не вписувалася.

Це просто треш. Є просто маса питань до муніципальної інспекції, а також до підрядників. Як можна так безтолково та непродумано виконувати свою роботу? Чому ніхто заздалегідь не поміряв висоту машини й чи проїде така під тролейбусними лініями? Чому не підготувати нормальний майданчик із нормальними розмірами та заїздами? Для чого сперечатися з підприємцем, якого рішенням суду зобов’язали прибрати мафи? Треба просто проводити демонтаж! Тим більше, що муніципальна інспекція попередила про це заздалегідь, і усі продавці на точках поставили підписи про те, що вони проінформовані.

Я не можу всього цього пояснити. Завтра ще додам якісь деталі, але в загальному сподіваюся, що ситуація зрозуміла. Все дуже плачевно. Все робиться так, щоб мафи не демонтувалися. Це відбувалося надзвичайно складно. Питання залишаю відкритим: чому і для чого, точніше, для кого це потрібно?”