Протягом 2020-го року на Черкащині зареєстрували чотири випадки захворювання на лептоспіроз. Одних із них закінчився смертю пацієнта, повідомила Суспільному головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко.

За словами фахівчині, ці випадки зафіксували в Умані, Звенигородському Черкаському та Тальнівському районах.

Також вона додала, що за даними багаторічних спостережень та досліджень, які проводить обласний лабораторний центр МОЗ України, природні осередки цього захворювання визначені у 18 районах Черкащини.

Випадки захворювання на лептоспіроз пов’язані в основному з купанням та рибною ловлею в місцевих ставках, річках із непроточною водою, береги яких заросли очеретом та заселені гризунами тощо, зазначила Людмила Кравченко.

Статистика

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання, віднесене до особливо небезпечних. У Черкаському обласному лабораторному центрі зазначають, що Черкаська область з 1989-го по 1998-й рік була однією з неблагополучних по Україні щодо цієї інфекції (за цей час зареєстрували 870 випадків захворювання).

Однак із 2000-го року в області спостерігається зниження захворюваності. За останні 10 років (з 2011 по 2020 роки) в області зареєстровано 91 випадок захворювання, з них 17 – із летальним наслідком.

Як передається хвороба

Практично у всіх таких біотопах мешкають водяні пацюки, ондатри, а в прибережній зоні – сірі щури, полівки, хатні та польові миші. Разом із сечею цих гризунів збудники лептоспірозу потрапляють у воду, а потім за певних умов – в організм людини. Це може відбутися під час купання, риболовлі, інших форм відпочинку та роботи в природі.

Лептоспіри, завдяки високій рухливості та проникливості, потрапляють в організм людини через пошкоджену шкіру, слизові оболонки та шлунково-кишковий тракт. Заразитися можна при вживанні інфікованої води, фруктів, овочів, чи продуктів, забруднених виділеннями гризунів, а також при недотриманні правил особистої гігієни вдома і на виробництві, якщо приміщення чи територія заселені гризунами, особливо сірими щурами. Цей гризун є носієм лептоспір, що викликають дуже тяжку форму хвороби, на яку в більшості й хворіють люди. Слід зазначити, що на лептоспіроз можна захворіти також внаслідок догляду за хворими на цю інфекцію тваринами (ВРХ, свині, собаки, коти).

Як проявляється лептоспіроз

Від моменту зараження до перших проявів хвороби проходить від 6-ти днів до 3-х тижнів. Починається лептоспіроз з раптового підвищення температури до 40ºС, загальної слабкості, головного болю, болю в м’язах, особливо литкових. У розпал хвороби приєднується нудота, кровотечі з носа, з’являється жовтяниця шкіри, а також крововиливи у шкіру й слизові оболонки, враження внутрішніх органів, в першу чергу нирок та печінки. Кожному четвертому хворому черкащанину спеціалізована допомога надається в реанімаційному відділенні обласної лікарні.

Як уберегтися

Вилікувати хворого на лептоспіроз нелегко, особливо у випадках пізнього звернення за медичною допомогою. Тому слід пам’ятати: щоб запобігти захворюванню треба уникати контакту з водою згаданих вище водоймищ, тобто непроточних ставків, озер, а також утримуватися від, використання води з них.

При відпочинку, роботі в полі необхідно оберігати харчові продукти від доступу гризунів, в низинній болотистій місцевості користуватися взуттям. Керівникам підприємств, установ , організацій та населенню не слід забувати про необхідність постійної боротьби з гризунами.

Якщо протягом останніх 2-3 тижнів ви побували в умовах можливого зараження лептоспірозною інфекцією і раптово відчули, що вас морозить, наступає слабкість, головний біль – треба негайно звернутися до лікаря.