На сайті президента України з’явилась петиція про присвоєння черкащанину, майору Євгену Лисенку звання Герой України посмертно. Звернення зареєструвала дружина загиблого льотчика Катерина Юріївна, пише сайт 18000.

“Прошу розглянути присвоєння звання Герой України, майору Лисенку Євгену Вадимовичу за здійснення військового героїчного вчинку 9 березня в Житомирській області біля села Окілок та села Новопіль, в протистоянні з окупантами, в нерівному повітряному бою, – йдеться в петиції. – Жителі (свідки бою) переймались та збирали всім селищем підписи, щоб присвоїти звання за героїчний вчинок мого чоловіка.

Вже пройшло більше, ніж пів року, мене люди запитують: “Чи отримав посмертно Євген Героя?”. Але відповідь: “Ні”.

Нагадаємо, льотчик Євген Лисенко родом зі Смілянщини. Він керував винищувачем МіГ-29 і в протистоянні з двома російськими літаками устиг збити один з них, але загинув від ворожих систем ППО.

Життя захисника обірвалося 9 березня. Але перед цим, Євген врятував Житомир і мінімум два села. За особисту мужність під час виконання бойових завдань та захист України Євгена посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

У Євгена залишилася дружина Катерина та двоє маленьких дітей –  Єлизавета і Єгор.