У 2021 році Масляна розпочнеться в понеділок 8 березня. У наших предків-язичників свято було пов’язане з весняним пробудженням природи, проте після прийняття християнства церква включила його в свій календар.

Вельми цікавою є історія назви свята. Масляну назвають так, бо в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні страви, а ось молочні продукти ще можна було вживати. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями

Святкування Масляної за днями тижня

Понеділок (8 березня) – перший день Масляної називається “Зустріч”. Цього дня прийнято запрошувати до себе в гості родичів і пригощати їх різноманітними млинцями та смаколиками. В народі, також є звичай ставити в центрі святкування солом’яну ляльку, яка стоятиме аж до закінчення святкувань.

Вівторок (9 березня) – другий день Масляної має назву “Загравання”. У цей день заведено веселитися та кататися на санках.

Середа (10 березня) – третій день свята називається “Ласунка”. Господині готують багато смачних страв і пригощають ними всіх, хто прийде в гості. Першочерговою і основною стравою, звісно ж, залишаються млинці.

Четвер (11 березня) – четвертий день гучних святкувань називається “Розгуляй”. Цього дня народні гуляння мають тривати від ранку до вечора.

П’ятниця (12 березня) – п’ятий день Масляної має назву “Тещині вечірки”. Зять повинен у цей день закликати тещу з тестем в свою оселю і приготувати для них млинці. Вірять, що такі гостини можуть примирити сім’ї, які раніше мали конфлікти.

Субота (13 березня) – шостий день святкування називається “Посиденьки зовиці”. У передостанній день Масляної невістка запрошує до себе в гості своїх рідних батьків та батьків чоловіка.

Неділя (14 березня) – сьомий день Масляної традиційно супроводжуються “Прощеною неділею”. Напередодні Великого посту усім варто попросити пробачення у тих людей, перед якими завинили. Прощена неділя є дуже світлим днем перед Великим постом. В останній день Масляної спалюють ляльку з соломи.

Масляна 2021 — що потрібно і не можна робити

Масляна — відмінний період, щоб навести порядок вдома. Наші пращури на масляний тиждень намагалися викинути весь непотріб і сміття, навести в житлі чистоту — вимити підлогу, випрати всі речі.

Обов’язково в святкові дні потрібно покликати гостей і самим відвідати своїх рідних або близьких друзів. А в останній день Масляної потрібно попросити вибачення у всіх, щоб очистити душу перед Великим постом.

Особливих заборон на Масляну немає, але наші предки намагалися дотримуватися деяких обмежень, щоб не накликати біду в будинок. Протягом всього масляного тижня не можна сваритися і злитися — весь тиждень має пройти в доброзичливій і веселій атмосфері. Також не можна відмовляти гостям у візиті, щоб залучити в будинок благополуччя і радість. У дні Масляної не можна вживати алкогольні напої.

Одружитися на цьому тижні також вважається недобрим знаком — весілля наші предки намагалися не грати аж до Великодня.

Народні прикмети та повір’я

Якщо млинці на Масляну будуть пишними і красиво спечуться, то рік буде благополучним. Товсті або занадто тонкі млинці обіцяють невдачі і проблеми. Чим більше млинців спекти на Масляну, тим багатшим буде рік.

Якщо на Масляну викинути старі речі, то з’являться обновки.

На Масляну холодно — літо буде теплим, йде дощ – восени буде багато грибів.

Хто на Масляну на частування скупиться, той за рік розориться.

На Масляну старе пробачити — в життя нове пустити.