“Сьогодні зустрів гарного знайомого, справжнього Українського мера, козака, мера славетного міста Черкаси Анатолія Бондаренка. Висловлюю свою підтртимку! Впевнений, буде багато перемог попереду! Вітання Володимиру Зеленському”, – написав на своїй сторінці у “Фейсбук” український дипломат, екс-працівник посольства України в США Андрій Теліженко, що є людиною, наближеною до оточення президента США Дональда Трампа.

“Обговорили особливості стосунків української державної влади з органами місцевого самоврядування, поділились спостереженнями, куди рухається наша країна”, – лаконічно прокоментував нашому виданню суть розмови сам Анатолій Бондаренко.

Нагадаємо, нині триває протистояння між міським головою Черкас та Президентом Володимиром Зеленським, оскільки місто Черкаси дозволило собі виправляти несправедливі рішення уряду щодо обмежень під час карантину. Через те, що виконком міськради дещо послабив карантинні заходи за тиждень до “офіційного” послаблення, Президент зробив з Бондаренка мало не особистого ворога. Нині в СБУ нібито негласно розслідують кримінальну справу щодо мера Черкас за фактом “замаху на державну владу”, оскільки зі столиці надійшла вказівка не допустити будь-якими шляхами бунтівного мера до майбутніх місцевих виборів.

Попри короткі коментарі, зустріч Бондаренка з Теліженком може означати, що у разі посилення тиску на мера Черкас згаданий скандал, що став загальноукраїнським, може перетворитись на міжнародний, оскільки насправді уособлює намагання центральної влади в країні монополізувати і підкорити собі місцеве самоврядування. А це шлях до диктатури. Тож той, хто нині виявить занадто багато ентузіазму в цькуванні Бондаренка, може згодом гірко пошкодувати про це, у зв’язку з “різкою зміною міжнародної ситуації”.

Додамо, Андрій Теліженко відомий український дипломат, особистий товариш адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані. Народився у Києвi в 1990 роцi. З 2005 по 2007 рiк був вiце-президентом Асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Українi. У 2006-му допомагав осередку партії «Наша Україна» у Черкаській області брати участь у парламентській виборчій кампанії. Нині є одним із співзасновників компанії Golden Lion Strategies Inc і позиціонує себе експертом у сфері міжнародних відносин, зовнішньої безпеки та політичних стратегій, проживає у США. Має ступінь бакалавра у США, вивчаючи політичні науки у Університеті округу Колумбія (2007-2010 роки), вивчав політичні науки і міжнародні відносини в університеті Оттави (2008-2009 роки), Канада. Під час Революції гідності у 2014-му Теліженко був активістом Євромайдану, одним із лідерів «Автомайдану» та другом Дмитра Булатова, голови цього руху, який згодом став міністром молоді і спорту. Теліженко працював і з Віталієм Яремою, першим віце-прем’єром (2014 р.) і генпрокурором (2014-2015 рр.). Спочатку був його помічником в уряді, а потім перейшов за шефом у Генпрокуратуру, де працював на посаді начальника відділу офіційних заходів та протоколу ГПУ. Згодом направлений до США, де працював в українському дипломатичному відомстві у Вашингтоні з грудня 2015 року до травня 2016-го на посаді третього секретаря. Звільнився через розбіжності із послом Валерієм Чалим у поглядах на хід президентської кампанії у США.