Варто небу потемніти від хмаринок – і твоя колега скаржиться на головний біль і втрату сил. А може й ти таке відчуваєш. Як же зменшити вплив погоди на ваше самопочуття? Вченими доведено, що метеозалежність – реальна хвороба, а не плід уяви нервових або ледачих людей, що намагаються знайти виправдання своєму небажанню виконувати ті чи інші обов’язки. Повір, тільки організм абсолютно здорової молодої людини, яка веде активний спосіб життя, може нормально реагувати на зміни погоди. На жаль, на сьогоднішний день таких – одиниці. Розповідають фахівці черкаського гідрометцентру.

Незважаючи на те що метеозалежних людей багато, тільки для 30% з них зміни погоди становлять небезпеку й іноді навіть загрозу життю. До них відносяться ті, хто страждає хронічними хворобами серцево-судинної системи. Таким хворим, коли змінюється погода, лікарі рекомендують збільшити дозу медикаментів, не виходити з дому і знизити рівень фізичної активності. Інші можуть відправлятися на роботу і мучитися від головного болю та інших неприємних симптомів. Утім, якщо у тебе підвищений тиск, який не вимагає корекції ліками, але при цьому він реагує на сонячну активність, вітер і вологість, це не означає, що тобі доведеться страждати. Є й немедикаментозні способи нормалізувати самопочуття.

Зміна атмосферного тиску – одна з найпоширеніших причин погіршення самопочуття у метеозалежних людей. Знайома картина? Якщо так, прислухайся до прогнозу погоди: як тільки диктор оголосить, що намічається підвищення атмосферного тиску, тобі варто знизити кількість споживаної води. Якщо звичайний мінімум становить не менше 1,5-2 літрів, то в критичні дні рекомендується випивати не більше літра. Також доведеться забути про сіль. Справа в тому, що ця спеція затримує рідину в організмі, а та збільшує об’єм циркулюючої крові. Запам’ятай: чим її більше проходить по венах і судинах, тим вище підскакує тиск. Звісно, в небезпечні дні потрібно відмовитися від кофеїновмісних напоїв: кави, чаю (чорного і зеленого) і енергетиків. Зате не забороняються, а навіть вітаються трав’яні настої з м’яти, чебрецю і пустирника.