38 людей звернулося до Соснівського та Придніпровського відділів ведення реєстрації виборців, аби змінити місце голосування на парламентських виборах. Стартував процес 24 травня. Про це журналістам “Суспільного” повідомила Світлана Крамар, начальниця управління з питань держреєстрації Черкаської міськради. Громадяни, які робитимуть вибір не за місцем проживання, мають звернутися до відділу й отримати відповідне посвідчення. Позачергові парламентські вибори в Україні відбудуться 21 липня.

Ірина Куйбіда прийшла до Придніпровського відділу реєстрації, аби змінити місце голосування. Дівчина зареєстрована за місцем проживання у Луганській області. Зараз живе й працює у Черкасах, тому вирішила здійснити волевиявлення саме тут.

«Де я прописана, я не можу голосувати. Це по-перше. По-друге, навіть аби могла, то це дуже далеко. Мені зручніше голосувати у тому місці, де я живу», – каже вона.

Дівчині порадили найближчу виборчу дільницю до її роботи. Місце голосування, цьогоріч Ірина змінює втретє.

Довідка із обґрунтуванням зміни місця голосування на парламентських виборах – тепер не вимагають. Аби отримати посвідчення на зміну місця голосування, людина має принести з собою лише паспорт. Такі нові правила затвердила Центральна виборча комісія.

«Потрібно принести паспорт і скласти відповідну заяву. В заяві має бути вказана мотивація: це може бути у зв’язку з відрядженням, у зв’язку з лікуванням, відпусткою або будь-яка інша життєва ситуація», – пояснюють у відділі реєстрації.

Укласти таку заяву вам допоможуть у відділах ведення реєстрації виборців: Придніпровському та Соснівському.

Зі слів Людмили Ганоль, начальниці відділу введення реєстрації виборців Придніпровського району, зараз люди не поспішають приходити, аби отримати посвідчення. Черги очікують, каже вона, на початку липня.

“Людина, яка змінює місце голосування і виборчий округ, отримує лише один бюлетень і зможе голосувати в багатомандатному виборчому окрузі – за партію. За кандидата по мажоритарному – не зможе”, – каже Людмила Ганоль.

Додає: змінити місце голосування люди зможуть до 15 липня.