Хвиля викриття високопосадовців-інвалідів набирає обертів після гучного скандалу із кількістю «інклюзивних» прокурорів та статками керівників МСЕКів, що, підозрюємо, пов’язано навпрошки. Як зазначалось, у Черкаській області таких правоохоронців із «обмеженими здібностями» аж 60, що виводить нашу область на «почесне» друге місце після Хмельницької, де 61 такий прокурор. Дослідили колеги-журналісти і статки достатньо заможної керівниці Черкаського обласного МСЕКу. Втім, одвічне прагення високопосадовців отримувати всі можливі і неможливі соціальні виплати від держави – насправді секрет Полішенеля, адже ще пріснопам’ятний Сергій Тулуб публічно озвучував прізвища правоохоронців Черкащини, що мали статус інвалідів, однак по їхніх накачаних двометрових тухесах цього одразу помітно зовсім не було. Схоже, що «інвалідське» посвідчення давно стало своєрідним фінансовим бонусом до високої посади, тож і не дивно, що у всіх структурах регіону відсоток таких «пільговиків» значно перевищує середньо-статистичний. І дивно, чому на цю особливість державної служби звернули увагу лише зараз. Утім, ми відволікаємось…

Тож традицію оформити собі ще й пенсійку на дрібні кишенькові витрати не зрадив і 45-річний голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний. Як свідчить його декларація, за 2022 рік вона склала 70 тис. 983 грн , а за 2023 рік 77 тис. 471 грн. І це справді копійки, порівняно із його статками, бо лише в розділі об’єкти нерухомості він декларує понад 70 (!) позицій – будинки, квартири, земельні ділянки, що належать йому та дружині. А додайте сюди ще елітну зброю, 6 автомобілів, сільськогосподарську техніку, корпоративні права на 6 юридичних осіб і гроші – бо якщо скласти його та дружини зарплату у понад мільйон гривень, майже мільйон готівкових коштів, дивіденди, доходи від здачі майна в оренду, – то вийде майже чотири мільйони гривень на рік! Тож пенсія складає якихось 2% всіх доходів пана Підгорного, проте, як-то кажуть, дрібниця – але приємно.

І про моральний бік цієї «соціальної загребущості» ми взагалі мовчимо, бо схоже, що пенсію пан Підгорний оформив якраз у 2022 році, коли державні кошти були ой як потрібні на інших напрямках. Виходить, надірвався на робочому місці? Правда, над чим таким цінним і корисним для країни і підтримки ЗСУ працював Анатолій Вікторович, – залишилось для загалу непоміченим. Бо ані пристрасних волонтерських поривів він не демонстрував, ані над бюджетом не сивів, щоб побільше грошей обласної громади зекономити та спрямувати на підтримку фронту. Натомість обласна рада періодично зашкварювалась то бажанням купувати елітні дороговартісні «жоповозки» для керівного складу, то сіяла мільйонами на коштовні і нікому не потрібні ремонти в своїх високих кабінетах. Як переказували рядові клерки, пан голова не одноразово зневажливо кидав: «чого це я маю ходити по цих засмальцьованих дорожках?». Та ж ясно, не панська то справа, ходити по десятирічних (і цілком пристойних) килимках! Скажіть дякую, що не замовляє позолоту, як любили всякі пшонки. Хоча, якби не було війни і на це не звертали увагу депутати та громадськість, то як знати, як знати…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Може, вже армія не потрібна? Сядьте, і зробіть свою роботу!”: депутати облради зірвали сесію, бо бояться аудиту майна

«Зі ЗМІ дізнався, що голова Черкаської обласної ради – захисник московських попів і корупціонер, який привласнює обласне комунальне майно через чорні схеми – Анатолій Підгорний теж інвалід. І отримує пенсію по інвалідності. Більш ніж впевнений, що проблем зі здоров’ям у пана Підгорного немає. Оскільки на одній з нарад він мені погрожував фізичною розправою і показував мені і колегам свій накачаний біцепс. І слава Богу що немає. Виходить, у держави на операцію моєму однокласнику, який все здоров’я на війні віддав, немає грошей. А пенсію по інвалідності платити пану Підгорному гроші є», – обурився у соцмережі депутат обласної ради Вадим Гайович.

Не будемо стверджувати про липовість інвалідності та корупцію, однак точно ясно, що з такою «ксивою» мобілізація пану Підгорному не загрожує, тож він і далі може жити красиво. Не в брудних окопах, відстоюючи саме право цієї держави на існування, а в теплому кріслі набувати собі «чергову язву».

blank blank

«Вважаю реагування РНБО, дуже потрібним, але на жаль, суттєво запізнілим. Потрібна перевірка всіх випадків надання інвалідностей. Всі, хто має фальшиві інвалідності, мають бути негайно звільнені з посад з пожиттєвою забороною обіймати будь-які державні посади. Також ці покидьки мають повернути всі виплачені їм кошти з відсотками по найвищій банківській ставці», – вважає Гайович.

Та от тільки при нинішніх масштабах і підходах, навряд чи це можливо. Бо всі ці підгорні-пшонки зацікавлені лише в одному – тягнути із цієї держави все, що можна, доки не відігнали від коритця. А якщо додати сюди стійку любов до «руської церкви», яка зазвичай є невід’ємною рисою переважної більшості таких посадовців, то не здивуємось, що глибоко у шафах у них зберігаються ще «портрети путіна і кіріла». Бо наполегливо розвалюють державу зсередини.

Поліна Котова