Міністерство охорони здоров’я запропонує Кабінету Міністрів посилити карантинні обмеження, повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу в Києві в четвер, інформує “Іnterfax – Україна”.

“Ситуація з поширенням коронавірусної хвороби погіршується, і не тільки в Україні. Незважаючи на рекордний для України показник кількості видужалих, у лікарнях на лікуванні продовжують перебувати більше ніж 27 тис. осіб. Сьогодні ми хочемо запропонувати уряду встановити додаткові карантинні обмеження в Україні – обмеження діяльності зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон у ТРЦ”, – сказав він.

Міністерство також має намір “заборонити всі масові культурні заходи, обмежити діяльність спортзалів, фітнес-центрів, басейнів”.

“Заборонити діяльність суб’єктів господарювання, які не дотримуються протиепідемічних норм, прописаних у постанові. Це дасть змогу органам контролю застосовувати заходи адміністративного впливу та карати тих, хто порушує протиепідемічні норми, а ті, хто дотримується, щоб могли працювати в умовах карантинних обмежень”, – сказав Ляшко.

Заступник міністра додав, що МОЗ “рекомендуватиме суб’єктам господарювання впровадити окремий час для обслуговування людей старше 60 років – з 10:00 до 12:00. Це не заборонятиме людям похилого віку відвідувати магазини в інший час”.

Окрім того, за словами Ляшка, МОЗ рекомендуватиме встановити деякі обмеження в “червоній” зоні епіднебезпеки.

“Раніше дозволялося визначати перелік обмежень, які діють на території, спільно Національній комісії з ТЕБ та НС та органам місцевої влади. Сьогодні ми пропонуємо запровадити окремий показник – якщо, крім захворюваності понад 320 на 100 тис. населення, показник позитивних результатів перевищує 20% від усіх протестованих, ми пропонуємо обмежити і не дозволяти обирати з переліку обмеження, а застосовувати весь перелік. Наразі такий показник становить 19% в середньому в Україні, є регіони, де такий показник становить 42%”, – сказав він.

“Ми подивилися аналітику в європейських регіонах і пропонуємо в “зонах” дозволити роботу магазинів, але з 19:00 до 20:00 вечора, і щоб кількість відвідувачів не перевищувала одного на 20 кв. м. Також на території з “червоним” рівнем пропонуємо дозволити роботу дитячих садків і шкіл з 1-го до 4-го класу, з 5-го класу відправляти на дистанційну освіту”, – додав Ляшко.