За півроку – близько півтори сотні свиней. А все починалось із десятка. У Городищі впевнено розвивається сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Патріот», де розводять свиней та інших тварин. Його засновник – атовець Вадим Черненко, керівник районної Городищенської спілки учасників АТО, інформують в облдержадміністрації.

_DSC0514

– Спочатку думав буде просто, – сказав Вадим. – А виявилось, що це – надзвичайно важка, кропітка й відповідальна праця. От цим будівлям на території по кількадесят років. Уявіть. Усе треба було відновити. І нам вдалося це зробити. Зокрема й завдяки коштам, що ми отримали торік у межах обласної програми підтримки кооперативів, а також районної програми. 570 тис грн. Із них 400 тис.грн з обласного бюджету, решта – з районного.

_DSC0547

У цілому ж на цю суму для кооперативу, де наразі працює 5 осіб, придбали свиней, також техніку й обладнання, а саме: причіп, холодильник, генератор, комплект системи водопостачання, трактор. Вадим відновив на території водозабезпечення, зробив скважину для забору води, облаштував освітлення, поступово удосконалює приміщення, опрацьовує більше 10 га сінокосів.

_DSC0510

Допоміг чоловіку стартувати Віктор Лупашко, голова комісії АПК при обласній раді, керівник місцевої агрофірми «Шульц». З ним вони тісно співпрацюють. Пан Віктор зазначає, що для такої справи треба було знайти людину, яка гідно проявить себе в роботі, зможе освоїти кошти з користю. А Вадим виявився саме таким. Очевидний і результат.

Такі ініціативи, зростання попиту на створення кооперативів дадуть змогу, за словами т.в.о. голови ОДА Тараса Висоцького, збільшувати в подальшому загальний обсяг фінансування обласної Програми.

– Як бачимо, Програма успішно втілюється. Допомогли вже не одному кооперативу. Головне, щоб кошти справді ефективно використовувались – з користю для власників та задоволення потреб споживачів,– говорить Тарас Миколайович.

Він спільно з директором Департаменту АПР ОДА Ігорем Колодкою прибув до кооперативу. А Вадим розповів їм про своє виробництво й перспективні плани.

_DSC0553

Як сказав чоловік, нині має 40 свиноматок та майже сотню молодого поповнення. Розводить також мангалів, яких тут зо три десятки. А ще має 9 овець. Планує розводити гусей, качок, курей. Для цього придбав за програмні кошти інкубатор на кілька тисяч яєць.

 _DSC0562

Нині ж особливу увагу приділяє мангалам.

_DSC0582

– Це – особлива порода свиней, – каже Вадим. – Вони значно витриваліші за звичайних білих, гарно переносять наші холодні зими, перебуваючи у відкритих приміщеннях при мінусових температурах. Мають міцний імунітет. Невибагливі в їжі. До речі, хочу вивести нову стійку породу. Планую в цілому нарощувати виробничі потужності, зокрема й збільшити кількість членів СОКу. А в перспективі – взагалі створити переробне підприємство, зважаючи на різновид тварин._DSC0609

Між іншим, Вадим розповів, що  деякі його побратими з інших районів приїжджають до нього по консультації щодо організації робочого процесу.

_DSC0595

Зауважимо, на Городищині активно працюють над розвитком кооперативного руху. Мають натепер 4 кооперативи, двом із яких уже допомогли фінансово. У планах – створення двох сімейних ферм. Тут кажуть: важливо донести до людей, що кооперативи – це реальна змога розвиватись.