Верховна Рада підтримала проєкт постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 138 нових, повідомляє “Українська правда”.

За відповідне рішення проголосували 238 народних депутатів.

Спочатку Раді пропонували створити 129 нових районів, пізніше їх кількість збільшили до 136. Водночас на засіданні у п’ятницю нардепи проголосували за створення 138 нових районів.

За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, постановою завершиться реформа децентралізації в Україні.

Так, на Черкащині тепер буде чотири райони, а саме – Звенигородський, Уманський, Черкаський та Золотоніський.

blank

Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада на прохання фракції “Слуга народу” зняла з розгляду в середу проект постанови про скорочення в чотири рази кількості районів в Україні через акції протесту під Радою. До цього, 12 червня уряд вирішив створити в Україні 129 районів замість 490 існуючих. Прем’єр Денис Шмигаль пояснив, що існуючий районний поділ був утворений ще в СРСР, і він не відповідає сучасним стандартам адміністративно-територіального поділу на субрегіональному рівні, “тому треба наводити порядок”. Голова уряду навів приклад, що є райони, де проживає 5 тисяч людей, і є райони, де проживає 180 тисяч людей. Це викликає великі перекоси у субвенціях, дотаціях. За словами Шмигаля, відповідальність у таких районах однакова, а навантаження різне.