У Городищенському районі від лептоспірозу помер 38-річний чоловік.

Про це повідомляє прес-служба ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Цього місяця у Драбівському районі на лептоспіроз захворіла дитина 14 років, а в Городищенському районі помер чоловік 38 років. Із 1989 по 1998 рік Черкащина була однією з неблагополучних по Україні щодо цієї інфекції (зареєстровано 870 випадків захворювання). З 2000 року в області спостерігається зниження захворюваності. У 2017 році вперше захворювання на лептоспіроз не реєструвалися,що пояснюється засухою в регіоні.

Додамо, лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання,віднесене до особливо небезпечних. Заразитися можна при вживанні інфікованої води, фруктів, овочів, чи продуктів, забруднених виділеннями гризунів, а також при недотриманні правил особистої гігієни вдома і на виробництві, якщо приміщення чи територія заселені гризунами, особливо сірими щурами.

Більшість випадків лептоспірозу пов’язані з купанням та ловлею риби в непроточних водоймах, ставках. Практично у всіх таких біотопах мешкають водяні щурі, ондатри, а в прибережній зоні – сірі щури, полівки, хатні та польові миші. Разом з сечею цих гризунів збудники лептоспірозу потрапляють у воду, а потім за певних умов – в організм людини. Це може відбутися під час купання, риболовлі, інших форм відпочинку та роботи в природі.

Від моменту зараження до перших проявів хвороби проходить від 6-ти днів до 3-х тижнів. Починається лептоспіроз із раптового підвищення температури до 40ºС, загальної слабкості, головного болю, болю в м’язах, особливо литкових. У розпалі хвороби приєднується нудота, кровотечі з носа, з’являється жовтяниця шкіри, а також крововиливи у шкіру й слизові оболонки, враження внутрішніх органів, в першу чергу нирок та печінки. Кожному четвертому хворому спеціалізована допомога надається в реанімаційному відділенні обласної лікарні.