Безлад та антисанітарія, батьки п’яні, а 3-місячну дитину під сараєм годує сусідка – така картина відкрилася бригаді екстренки, яка приїхала на виклик у село Хацьки, що на Черкащині. Розповіла про вчорашній виклик речниця черкаської “швидкої” Ірина Назарок.


О 21:50 диспетчер прийняла виклик від чоловіка, що його дитина неспокійна і їй треба допомога медиків. Диспетчер по голосу і розмові зрозуміла, що батько в явному стані алкогольного сп’яніння. Він вимагав сказати точний час прибуття бригади та відмовлявся виміряти дитині температуру. Казав, що в нього скоро ”здадуть нерви” від крику дитини.

За вказаною адресою прибула бригада швидкої. На подвір’ї виявили батьків в алкогольному сп’янінні, а хлопчика з хати забрала сусідка й годувала його на вулиці. Фельдшер забрала сусідку з дитиною для огляду в автомобіль швидкої. В цей час мати, яка ледь стояла на ногах, то рвалася всередину, то бігала по вулиці і обіцяла «щось собі зробити», то накидалася на чоловіка з кулаками, бо той викликав швидку.

При огляді у дитини ознак захворювань медик не виявила. Малеча, наївшись та зігрівшись, заснула на руках в автомобілі. Враховуючи ситуацію з можливою загрозою життю та здоров’ю дитини та повідомлення сусідки, що у будинку знаходиться ще хлопчик, якому 2 роки 5 місяців, бригада прийняла рішення викликати поліцію. Поки чекали поліцію, батьки та брат одного з них продовжували сваритися, часом битися.

Вже зайшовши з поліцейським всередину, медик оглянула і другого хлопчика. Той, не зважаючи на крики, нецензурщину і бійку, спав. В будинку був безлад, бруд, порушено всі можливі санітарні умови. Діти занедбані і брудні. Як виявилось, батьки не вперше перебувають в такому неадекватному стані.

Поліція розшукала бабусю. Коли та прийшла, медики передали їй обох онуків. Вона пообіцяла забрати їх до себе.

Даний виклик не є компетенцією ”швидкої”. Але п’яний батько навіть не розумів, що дитина голодна. Дитячий крик просто заважав йому продовжувати ”гулянку”. Проте до місця події було направлено дві бригади екстренки, щоб адекватно та в повному обсязі надати допомогу дітям. На щастя, медичної допомоги діти не потребували. Але чи потрібні дітям такі батьки, у яких часто буває поліція через неадекватну поведінку в стані алкогольного сп’яніння? Батьки, яким ці діти не потрібні та заважають… Медики сподіваються на адекватну реакцію відповідних служб.