У Ватутінській громаді на Черкащині вирішили продовжити процес декомунізації, початий у 2015-му році. От тільки тепер до нього доєдналися ще дерусифікація та дебілорусизація. Пише видання “Вісті Черкащини“.

19 травня з ініціативи міського голови Олександра Заборовця відбулося засідання комісії з перейменування. Голова зазначив, що треба жити реаліями сьогодення і звільнитись від всього російського, внести в оточуюче більше українського наративу, а в нових назвах об’єктів топоніміки зробити акцент на славній історії нашого народу, а також знайти такі назви, які будуть наповнені позитивом.

Алла Чорнобай, голова комісії з перейменування, поінформувала присутніх, що на території Ватутінської громади є низка вулиць та провулків, які підлягають перейменуванню, зокрема по: м. Ватутіне – 37; с. Скаливатка – 8; с. Стецівка – 5; с. Чичиркозівка – 2 та у с. Юрківка – 9.

Міський голова Олександр Заборовець звернув увагу також, що на території міста є пам’ятники російським діячам Максиму Горькому та Миколі Ватутіну, а одна із шкіл носить ім’я Миколи Ватутіна.

За результатами обговорення було прийнято рішення щодо проведення демонтажу вищезазначених пам’ятних знаків та зміни назви навчального закладу.

Насамкінець було підняте питання про перейменування міста.

Всі ці заходи та варіанти перейменувань вирішили обговорити з громадою.

Варто зауважити, соціум, як завжди, в цьому питанні розділився. Одні пишуть, що не на часі (у них завжди не на часі) й рахують скільки-то грошей може піти на окреслені заходи; іншим – «яка різниця, ніби життя покращиться!» (одна дама навіть висловилась, що це «повна дурня»), треті – категорично «за».

«Поїдьте на Схід, де йде війна або де були окуповані наші території і подивіться, чи це дурня??? Щоб, не дай Боже, вас чи ваших близьких зґвалтували, вбили, ваші будинки розбомбили, то теж була б повна дурня??? Схаменіться і не сумуйте за вбивцями та їхніми назвами, у нас є своя історія і свої Герої! Такі вислови і довели нас за 30 років до війни!» – зауважує один із містян.

«Після того, що робить російська армія на нашій землі, дерусифікація має бути зараз, а не колись там, в майбутньому. Ви почитайте, що ці нелюди наробили з дітками», – підтримує пані Олена у «Фейсбук».

Поміж назв, які ватутінці пропонують своєму місту, – Багачеве (у відповідності до залізничної станції).