21 березня комунальне підприємство “Добробут” Виноградської сільської ради Звенигородського району повідомило про намір укласти договір на придбання трактору “Беларус 892.2”. Трактор зібраний з білоруських запчастин на території України. Відповідна інформація міститься у системі “Прозорро”,пише сайт 18000.

Тендер на закупівлю комунальної техніки було оголошено 10 березня. В результаті свою пропозицію на торги подало одне підприємство – дилер сільськогосподарського техніки “Техноторг”, що запропонувало трактор “Беларус 892.2”. Саме воно і стало переможцем торгів. У тендерній пропозиції переможця зазначається, що трактор зібрано в Україні. Разом з тим, на сайті дилера містяться відомості, що збірка техніки відбувається із білоруських комплектуючих.

Цю інформацію підтвердили і представники фірми дилера у телефонній розмові. Вони повідомили, що є два варіанти зборки подібного трактора, один з яких із саме білоруськими комплектуючими на території Україні і з биркою “вироблено в Україні”.

Безпосереднім виробником тракторів родини “Беларус” є Мінський тракторний завод, що зараз перебуває у санкційних списках через участь Білорусі у агресії проти України.

Це друга закупівля тракторів “Беларус” на Черкащині, яку вдалося знайти у системі Прозорро з моменту повномасштабного вторгнення. Перша – трактор за майже 5 млн гривень, який придбали лісники з все того ж Звенигородського району.