Слимаки шкодять винограду, полуниці, капусті, перцю, картоплі, моркві і буряку. Вдень ховаються у землі і харчуються тим, що там росте. Вночі шукають їжу на поверхні

— У саду завелися слимаки, — розповідає черкащанка 62-річна Галина Бондаренко. — Спочатку на винограді. Потім стали жерти солодкий перець, помідори, ранню капусту.

Жінка не хотіла труїти городину хімічними препаратами, тому виганяла слимаків народними методами, пише “Gazeta.ua”.

— Почитала в інтернеті, що треба поїти їх пивом, — продовжує. — Порозставляла мисочки, поналивала. Слимаки сповзлися на запах солоду, понапивалися і спокійно розповзлися по садку. Виявилося, миски треба було брати глибокі, закопувати врівень із землею, щоб слимаки топилися. Коли таку поставила, там їх потонуло до 20.

Сім’я 34-річної Лесі Копиці із Сміли виїхала з будинку через нашестя слимаків.

— Ми наймали дачу в од­нієї жінки, — згадує. — Подобалося, що діти зранку до вечора бігають на свіжому повітрі. Але в підвалі жили слимаки. Встаєш зранку, а на кухні чи веранді повзають слизькі жирні тіла, підлога — у масних смугах. Якось наступила на одного, підсковзнулася, ледь голову не розбила. Слимаки повзали в хаті, в садку, на доріжці попід будинком. Щоранку збирали їх у відро, заливали солоною водою.

Родина переїхала з передмістя у квартиру.

— В Україні побільшало так званих іспанських слимаків, — говорить агроном 56-річний Дмитро Явтушенко з Черкас. — Живуть до семи років, у довжину сягають 15 см.

Слимаки шкодять винограду, полуниці, капусті, перцю, картоплі, моркві й буряку. Вдень ховаються у землі і харчуються тим, що там росте. Вночі шукають їжу на поверхні.

— У підвалах живуть жовті слимаки, на городі і в саду — кремового забарвлення, — продовжує. — Найбільше їх у бур’янах, купах листя, трухлявих гілках, пеньках або дошках.

Слимаки активні в дощову погоду.

— Розмножуються з 3-місячного віку двічі на рік, в підвищеній вологості та теплі, — каже Дмитро Явтушенко. — Яйця відкладають восени на глибину до 20 см. У травні личинки виповзають на поверхню.

У магазинах є різні засоби від слимаків.

— Можна боротися народними методами. У місцях скупчення насипати тирсу, хвою, попіл, вапно чи яєчну шкаралупу. По цьому вони не можуть пересуватися. Землю посипати перцем або розкласти кропиву, об них вони печуть животи. Слимаки не люблять запахів часнику, настурції, розмарину. Бояться солі. Але по грядках її не треба розкидати, бо нашкодите рослинам. Ефективна харчова сода. Якщо є і в сусідів, треба боротися одночасно, — радить Дмитро Явтушенко.