На виконання доручень Держпродспоживслужби України фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області посилили  державний санітарно-епідеміологічного нагляд за об’єктами  питного водопостачання та водовідведення в регіоні. Керівникам підприємств водопостачання та водовідведення  направлено відповідні приписи, пропозиції щодо дотримання режимів охорони, господарської чи іншої діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого та децентралізованого питного водопостачання.

Також їм нагадали про дотримання технологій водопідготовки та експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правила користування водозабірними спорудами, наявність достатньої кількості засобів очищення та знезараження питної та стічних вод, правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення населених пунктів, здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на всіх етапах водопідготовки.

Так, упродовж минулого тижня фахівці Держпродспоживслужби області ініціювали проведення 11 комісійних обстежень комунальних водопровідно-каналізаційних підприємств централізованих джерел водопостачання. В результаті виявлено 5 порушень вимог санітарного законодавства.

З розподільчої мережі централізованого водопостачання області відібрано та досліджено за мікробіологічними показниками 8 проб питної води, за санітарно-хімічними – 4 проби, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.

За результатами проведених обстежень на адресу органів влади, місцевого самоврядування, керівникам підприємств направлено 10 пропозицій щодо усунення виявлених порушень. Очільника одного з комунальних водогонів області  притягнуто до адміністративної відповідальності.