У двох школах Черкас два класи обрали російську мову другою іноземною. У наступному році її взагалі хочуть прибрати з переліку мов на вибір. Про це в коментарі для «Про все» розповів директор Департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР Богдан Бєлов.

«Навчальний рік вже закінчився, тому в Черкасах вже ніде російську не викладають, – каже Бєлов. – А де викладали, то більше цього не робитимуть. Було два класи у двох школах, де діти на вибір обирали російську. В наступному році, я впевнений, такого не буде.

Учням, які ще до повномасштабної війни обирали російську мову, дадуть закінчити навчальну програму.

«Навчальний рік починався за мирних умов й російська мова обиралася деякими батьками як друга іноземна, – пояснює в коментарі очільник управління освіти Черкаської ОДА Валерій Данилевський. – В багатьох випадках таке було в сільській місцевості. Це пов’язано із нестачею викладачів, так би мовити, класичної іноземної мови. Тому діти мають закінчити цей рік так, як почали. Але на майбутнє ми будемо рекомендувати колегам вибирати для вивчення «нормальну» мову, а не мову окупанта».

Російську мову як другу іноземну скасували у другому півріччі. Наразі цей предмет вивчає лише півтори відсотки шкіл області. Викладачі російської без роботи не залишаться. Їм радитимуть змінити кваліфікацію та здобути знання з іншого предмету.