Сьогодні в селі Красенівка Чорнобаївського району розпочалося масштабне Всеукраїнське свято богатирської сили на призи пам’яті Івана Максимовича Піддубного. Тож на свято з’їхалися спортсмени з різних куточків України, щоб позмагатися на цьому святі між собою. Не завадила й погода, адже хоч і накрапало, та людей зібралося на святі багато, пише Назарій Вівчарик на “Прочерку”.

blank

 Присутні були як політики, спортсмени, так і духовенство. Так, зокрема, й начальник Головного управління Національної поліції в Черкаській області Валерій Лютий у розмові з «Прочерком» зазначив, що про нашого земляка чув ще задовго до того як потрапив на роботу на Черкащину.

Тут, на святі, голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко зазначив, що декілька років свято не відвідував через роботу за кордоном, але до того, як виявилося, часто тут бував з друзями.

– І мені приємно тут зараз перебувати, бо дійсно позитивне свято, яке нас об’єднує, такі постаті прославляють Україну і на таких святах культивується сила духу і міць! – зазначив голова ОДА та побажав підростаючому поколінню, щоб серед них виростали Піддубні й надалі.

Олімпійський чемпіон Андрій Хіміч, що, попри поважний вік, також взяв участь в відкритті свята, зазначив, що лиш вчора вночі замислювався, а скільки б разів наш український борець був би чемпіоном, якби брав участь в олімпіадах?

– Думаю, як мінімум, десять разів, – сказав Андрій Хіміч.

До речі, саме Хіміч передав олімпійський вогонь на свято борцеві з Маріуполя Євгенію Советі, який і запалив його на п’єдесталі.

blank

Жан Беленюк — український борець греко-римського стилю у ваговій категорії до 85 кг, призер Олімпійських ігор звернувся до гостей свята з телеекрану. Він побажав успіхів всім присутнім в Красенівці спортсменам.

blank blank

У цілому свято є багатогранним, адже тут, окрім, власне, боротьби, були також конкурси танцю, змагання силачів, виступи спортивних та танцювальних колективів, діяла ярмарка, лотерея тощо.

blank blank

А організатори свята вже вели розмови про майбутнє свято. Просто тут, серед людей Президент федерації греко-римської боротьби в Черкаській області, Почесний Голова Асоціації «Незалежне об`єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» Петро Душейко звернувся до всіх, щоб порадитися, як проводити свято далі: щороку чи вже зосередити сили на 2021 рік, адже саме на цей рік припадає 150-річчя з дня народження великого українця.

blank

– Якщо ми хочемо будувати державу на патріотичних началах, то одним з кращих прикладів є приклад життя Івана Максимовича, якщо хочемо виховати здорову чи працелюбну націю, то прикладом знову ж може бути Піддубний. В музеї тут поряд можна переглянути, як він виснажував трьох борців, а сам продовжував працювати. Якщо треба виховувати цілеспрямованість чи вміння досягати прославленої мети, то знову ж треба говорити про Івана Піддубного, бо це дійсно той приклад, коли людина зробила себе сама. В нього не було багатих батьків, але наполегливою працею він досяг всього. І навіть на закритих змаганнях, де борці самі визначали сильнішого, таки визнавали, що сильніший тут Іван Піддубний, наш українськи спортсмен. Окремо треба говорити і про спортивне довголіття, адже він виступав навіть в віці 57 років! – говорив Петро Душейко.

Згодом він зазначив, що до 150 річчя Піддубного слід підготуватись належним чином і більшість присутніх зголосилися наступне свято провести в 2021 році. Поза очі, хтось казав, що можливо така перерва піде на користь святу і дасть можливість і владі як слід підготуватись, адже багато гостей скаржилися на погані дороги до Красенівки.

blank

Сам же Петро Григорович Душейко згодом в розмові з журналістами зазначив, що мав на увазі, порушуючи таку тему. Серед причин і те, що у Токіо рівно за рік запалає вогонь ХХХІІ літніх Олімпійських ігор-2020 і зібрати достойних борців на свято в Красенівку буде важко.

– Хотів привернути увагу представників і законодавчої і виконавчої влади до свята, адже треба зрозуміти, що не лише організаторам свята потрібно це свято. Воно потрібно людям. Думаю, може і петицію треба запустити в інтернеті, і хай звернення наш народний депутат зробить. Не грошей ми просимо, а щоб влада щось зробила, наприклад, видала монету, встановила пам’ятний знак абощо. Бо популяризація ще потрібна. І допомога, бо люди трохи вже самі втомлюються. Адже тут треба опорядкувати площу, встановити поміст, це досить великий шматок роботи. Та й гості, пробачте за банальність, хотілося б, щоб приїздили з подарунком. Коли я був головою РДА, ми про це думали, до свята робили дорогу, впорядковували торгівлю, проводили газ, – перелічував Петро Душейко.

Нині ж він сподівається, що до ювілею 150-річниці від дня народження Піддубного жителі краю таки отримають щось з переліченого, поряд зі святом прийде і облаштування. Поки що ж свято проводять на ентузіазмі власними силами. Всім спонсорам за допомогу були вручені нагороди. Цікаво, що декілька тисяч гривень зібрала в загальний кошик свята і Чорнобаївська гімназія, що організаторам свята було вкрай приємно.

Гості свята пройшлися також до садиби та криниці І. М. Піддубного, де скуштували смачних пиріжків і випили води з криниці.

blank

Також поклали квіти до могили брата Митрофана та відвідали музей історії села.

blank

Фото автора і Наталії Таванець