«Черкаська ТЕЦ» продовжує оновлювати теплове господарство та енергетичне устаткування до опалювального періоду 2020-2021 рр. Інформують у пресслужбі підприємства.

Що ви знаєте про роботу парового котла на теплоелектроцентралі? Мабуть відразу спадає на думку, що це дуже важливе обладнання. Так-от, на Черкаській ТЕЦ наразі проводиться капітальний ремонт парового котла ст.№7 БКЗ-220-100ГЦ, який заввишки з 10-поверховий будинок. Він не просто великий – він величезний! Це важливе енергетичне устаткування має висоту 32,550 м, ширину – 10,776 м та довжину – 17,553 м.

Основною функцією парового котлоагрегату є виробіток перегрітої пари для подальшої подачі її в парові турбіни. Паропродуктивність нашого котла 220 тон перегрітої пари на годину. Це устаткування відіграє основну роль при виробництві теплової та електричної енергії на Черкаській теплоелектроцентралі та завдяки цьому масштабному устаткуванню містяни отримують тепло і гарячу воду у свої домівки.

Задля того, щоб паровий котел безперебійно працював, за його роботою цілодобово стежить оперативний персонал теплоелектроцентралі. Щоб робота цього устаткування була надійною його обслуговує та ремонтує ціла команда фахівців.

Паровий котел під станційним номером 7 БКЗ-220-100ГЦ введений в експлуатацію в 1968 році. Наразі на нього очікує цілий перелік ремонтно-відновлюючих робіт. Зокрема, на завершальній стадії заміна труб водяного економайзера, загальною площею поверхонь нагріву 734м2. Серед основних робіт по заміні поверхонь нагріву наразі виконується заміна блоків третього та четвертого ступеня пароперегрівника, загальною площею поверхонь нагріву 185 м2, та заміна труб стельового пароперегрівника, загальною площею поверхонь нагріву 185м2. Також запланована часткова заміна металу бункеру пилу, ремонт вугільних млинів із заміною броні та заміна шлакового шнеку.

Зазначений котел експлуатується у складних умовах: високий тиск до 110 атмосфер і температура до 520оС. Під дією цих факторів та під зовнішнім впливом газо-золової суміші елементи котла фізично зношуються та потребують заміни. Для того, щоб забезпечити безперебійну та безаварійну роботу теплоелектроцентралі щороку у міжопалювальний період виконуються поточні та капітальні ремонти обладнання, відповідно до нормативних вимог і запланованих графіків.

Тривають роботи з капітального ремонту котлоагрегату №7 з 04 червня 2020 року. Повністю завершити оновлення енергоустаткування спеціалісти ТЕЦ планують до кінця серпня.

Проведення якісного ремонту основного енергетичного обладнання ТЕЦ є дуже важливою та відповідальною справою. Позаяк без проведення необхідних ремонтів може виникнути ризик пошкоджень елементів котла під час його експлуатації, що призведе до перебоїв у забезпеченні споживачів тепловою та електричною енергією в холодну пору року.

Внаслідок проведеної ремонтної кампанії продовжиться термін служби котлоагрегату на десятки років уперед і підвищиться надійність його роботи, що дозволить безперебійно забезпечувати споживачів міста тепловою та електричною енергією.