Минулого тижня відбулося засідання регіональної ради підприємців Черкаської області, на якому обговорювали законопроекти, що ухвалені 10 вересня цього року Верховною Радою. Це, зокрема, проєкти Закону України №1073 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг” та №1053-1 “Про внесення змін до закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг”. Повідомили у Черкаській ОДА.

Голова Черкаської міської профспілкової організації Черкаської обласної профспілки “Солідарність” Ольга Ракова закцентувала увагу на статті 53 законопроекту №1073, де вказаний чіткий перелік підприємців другої, третьої та четвертої групи платників єдиного податку. Вони зобов’язані з 1 січня 2020 року працювати тільки з касовим апаратом(РРО), а саме:

Тимчасово з 1 січня до 31 грудня 2020 року (включно) реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім платників єдиного податку, які здійснюють:

реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
реалізацію уживаних товарів;
діяльність із забезпечення стравами та напоями (зокрема діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, постачання готових страв, обслуговування напоями, діяльність у сфері громадського харчування), якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”;
діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, надання інших послуг бронювання та пов’язану з цим діяльність;
діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення;
реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів при продажу яких застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим відповідно до переліку, який затверджує Кабінет Міністрів України.

У разі перевищення у визначеному періоді обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Цей перелік встановлений тільки до кінця 2020 року. З 01.01.2021 року всі підприємці 2-ої, 3-ої та 4-ої групи будуть зобов’язані застосовувати РРО в незалежності від виду діяльності. Тільки підприємці  першої групи будуть працювати без РРО.

Водночас, за результатами засідання, члени регіональної ради підприємців Черкаської області спрямували  звернення до Президента України та Голови Верховної Ради України з пропозицією додаткового обговорення цих законопроектів із бізнесом та дотримання процедури їх ухвалення.