29 червня, в селі Товмач, що на Шполянщині, відбувся історико-просвітницький фестиваль «Товмацький курінь». Захід, організований громадською організацією з однойменною назвою, під керівництвом заслуженого працівника культури України Дмитра Вовка, зібрав громадських активістів, дослідників та місцевих мешканців для вшанування історії українського Вільного козацтва, Холодноярської республіки та подій Української революції 1917-1921 років. про це пише «Шполяночка+».

Фестиваль «Товмацький курінь» традиційно присвячений славетному українському Вільному козацтву, створенню Холодноярської республіки та подіям Української революції 1917-1921 років. Особливу увагу приділяють постаті Івана Лютого-Лютенка, відомого під псевдонімом Іван Ґонта, який народився 24 червня 127 років тому неподалік від села Товмач і був головним отаманом Холодного Яру.

Учасники фестивалю вшанували пам’ять патріотів України біля знаків Героям Холодного Яру, Героям Небесної Сотні, Героям АТО, бюста Тараса Шевченка та меморіальних дошок воїнів-земляків Василя Кирченка й Тараса Шевченка.

Це вже восьма така зустріч, яка відбулася в Товмачі. Гасло «Воля України або смерть!» стало лейтмотивом фестивалю, підкреслюючи незламність українського духу та вшановуючи борців за незалежність як сто років тому, так і сучасних воїнів, що захищають рідну землю від російських окупантів.