7-9 серпня у Ротмістрівській ОТГ, на території колишнього військового аеродрому, відбудеться єдиний в Україні фестиваль  аматорської  авіації «ЯСЛА 2020»  («Я люблю Саміт Любителів Авіації»). На одному виставковому майданчику можна буде побачити майже півсотні саморобних повітряних літальних апаратів, які доставлять із різних куточків України.

– Торік на фестивалі було представлено до 40 літальних апаратів, не рахуючи парапланів, парамоторів, з них до 25 – аматорської конструкції. Цьогоріч уже встигли зареєструватись власники 40 літальних апаратів, – повідомив заступник голови ГО «Черкаська обласна федерація парапланеризму, парапланерного та мотопарапланерного спорту ПАРААРТ» Володимир Осичнюк. – Ми пишаємося тим, що – вперше за 30 років від часу проведення у Україні останнього масштабного авіазаходу, присвяченого конструкторам-аматорам – нам вдається об’єднати людей, що самі конструюють, модернізують, будують літальні апарати, вносять свіжу конструкторську думку і винахідливість у сферу авіації, у потужну спільноту однодумців. Цього року ми запланували ряд майстер-класів, що допоможуть аматорам авіації  вирішити ряд проблемних питань – наприклад, вироблення стратегії стосовно легалізації цього виду авіації.

– Наразі ми працюємо над відкриттям у Ротмістрівці авіаклубу, який буде розвивати малу авіацію та авіамоделювання, підтримувати розвиток талановитої молоді у громаді.  У таких унікальних проектах, як цей авіафестиваль, ми вбачаємо можливість не лише культурного розвитку регіонів країни, але й перспективи появи «родзинки» кожної громади, її неповторних традицій, – констатує голова Ротмістрівської ОТГ Володимир Ховайба. – Залюбки підтримали реалізацію цього проекту на території громади ще й тому, що цей фестиваль є стимулом для розвитку як талановитих конструкторів, так і авіаційної галузі у цілому, поштовхом до нових відкриттів та  наукового прогресу України.

Повна програма заходу:

07.08, п’ятниця

до 17:00 приїзд учасників, розміщення в наметовому містечку та облаштування виставки саморобних і модернізованих ЛА.

18:00 коло знайомств авіаторів-аматорів

19:00 закритий круглий стіл “Сучасний стан та перспективи розвитку аматорської авіаспільноти”

8.08, субота

9:00 Брифінг

10:00 Відкриття Виставки СЛА

11:00 Конкурс «Краще технічне рішення»

16:00 Відкриття Саміту Любителів Авіації

16:30 Сольний виступ  Петровочки (Анна Петровська), гітара, вокал

16:30 Презентація літальних апаратів учасників

17:00 Ас-Майстеркласи:

– «Як зареєструвати саморобний літальний апарат»;

– наземні заняття з парапланеризму;

– наземні заняття з дельтапланеризму;

– «Дитяча авіамайстерня»;

– «Зустріч з «легендою»;

– «Як з спокійним серцем відпускати близьких у небо» – для тих, хто залишається на землі;

– «Психологія поведінки в екстремальних ситуаціях»

18:00 Турнір з армреслінгу на приз від Ігора Мазуренка – пілота, Чемпіона Світу з рукоборства у серії Masters, Президента Professional Armwrestling League USA (Las Vegas), Вiце-президента Європейської Федерації Армрестлінгу, засновника та менеджера Кубку Світу з армрестлінгу «Золотий тур»

19:00 Показ колекції чоловічих сорочок від дизайнера Олесі Теліженко

19:30 Авіа-тематичний концерт від гурту SPIV BRATIV

20:30 Дискотека від DJ  Mordax Bastards

22:00 Вечірні авіапосиденьки

23:00 Нічний кінозал «Під крилом»

09.08, неділя

10:00 Брифінг

11:00 «Авіабарахолка»

12:00 Заняття по вимірюванню тяги та регулюванню гвинта

13:00 Заняття по вимірюванню та регулюванню центровки ЛА

14:00 Закриття виставки

15:00 Роз’їзд учасників і гостей.