Жителі Тальнівщини нарікають, що останнім часом стало важко дихати через постійне спалювання стерні недобросовісними господарниками. При чому роблять це свідомо, знаючи, що за це передбачена відповідальність, пишуть “Вісті Черкащини“.

– Якось телефоную одному керівнику господарства, кажу: «В тебе стерня горить, пожежі наробиш», – а він: «То, мабуть, хлопчики запалили», – розповідає заступник начальника управління агропромислового розвитку Анатолій Сухонос, – Поки за руку не впіймаєш, довести провину важко. Хоча й розуміємо, що то не діти роблять.

Анатолій Григорович каже, що деякі сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, постійно спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Вони вважають, що таким чином «очищають» поля від сміття, бур’янів та шкідників для майбутніх посівів.

Екологи неодноразово попереджали, що спалювання стерні, соломи і сухого листя не лише забруднює повітря, але й завдає значної шкоди рослинному та тваринному світу і призводить до масштабних пожеж з трагічними наслідками.

Страждають від спалювання й люди. Лікарі запевняють – при спалюванні сухої трави чи листя з димом виділяються хімічні речовини, які мають насамперед подразнювальну, а також алергічну дію на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів. Відтак може виникати загострення таких хвороб, як бронхіальна астма, хронічні бронхіти, риніти (запалення слизової носа), тонзиліти (запалення слизової мигдалин), подразнення слизової оболонки очей. Дим також є одним із факторів розвитку онкозахворювання.

Зауважимо, за випалювання стерні, соломи, опалого листя передбачається штраф від 170 до 1700 гривень. Однак влада не поспішає штрафувати, а господарства та й звичайні люди продовжують «готуватися до весни».