Кілька місяців тому у селі Шаулиха на Тальнівщині розгорівся скандал між працівниками сільради, жителями села та місцевим фельдшером Тетяною Матеєнко. На жінку скаржились за часту відсутність на робочому місці, вживання ненормативної лексики, погрози. Пишуть Вісті Черкащини.

Цитуємо з офіційних документів: Шаулиська сільська рада від 28 лютого 2019 року надсилала клопотання головному лікарю КНП «Тальнівського ЦПМСД» Анні Данилюк, по те, щоб прийняли відповідні міри до фельдшера Шаулиського ФАПу Тетяни Матеєнко у зв’язку з неодноразовими усними зверненнями від жителів села про відсутність фельдшера на своєму робочому місці. Також було написане колективне звернення до поліції, де зазначалося, що фельдшер разом зі своїм чоловіком погрожувала та вживала нецензурну лайку до працівників сільради та неправдиво розповсюджувала інформацію про закриття Шаулиського ФАПу. Згодом, вже у березні до головного лікаря Анни Данилюк надсилалось ще одне клопотання від Шаулиської сільради та депутатів, про те, що фельдшер погрожувала та ображала сільського бібліотекаря. Від поліції надійшла відповідь, що фельдшера разом з її чоловіком за неправомірні дії притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також сільська рада звернулась до головного лікаря із клопотанням про дозвіл на погодження сільським головою табеля обліку робочого часу фельдшера Тетяни Матеєнко, на що отримала дозвіл.

– Коли ми були на сесії у селі, люди говорили, що Тетяни Матеєнко, сільський фельдшер, часто не буває у ФАПі. Тоді ми спільно з сільською головою домовились, що будемо контролювати, щоб працівниця була на робочому місці. Коли ж відсутня чи поїхала на виклик, щоб залишала на дверях аркуш паперу з написом: де вона і коли повернеться. Наш юрист, ознайомившись із ситуацією, погодив таке рішення, адже сільрада повністю взяла на утримання ФАП і його працівницю. Після цього у селі відбулась і ще одна сутичка фельдшера із бібліотекарем. Тоді Матеєнко написала пояснюючу записку, де йшлося, що вона себе гарно поводила і нічого такого не було. Раніше скарг на Тетяну Матеєнко як спеціаліста, не надходило, зі своїми обов’язками медик справляється, – коментує Анна Данилюк, головний лікар КНП «Тальнівського ЦПМСД».

Поспілкувавшись із місцевими жителями, чуємо позитивні відгуки про роботу фельдшера. Але більшість жителів Шаулихи все-таки нарікають на відсутність медпрацівника на роботі. Селяни подейкують, що Матеєнко без ніяких сповіщень закриває ФАП, підперши двері лопатою, йде чи їде у місто на скутері вирішувати свої справи. Сама ж фельдшерка сказане заперечує, говорить, що ходить лише на виклики і все записує до спеціального журналу.

– У мене немає такого, щоб задерла голову і поїхала у Тальне, як їду, то по ліки, або ж звітність везу, – каже Тетяна Матеєнко, додає: – Ця війна з сільрадою почалась ще з виборів, тому що я підтримувала попереднього сільського голову.

За словами сільської голови Ліни Підручної, ще у кінці жовтня 2018 року громадський діяч Ірина Ванникова, яка відвідувала Шаулиху, виділила на придбання стільців для Шаулиського ФАПу 1900 гривень та 1800 – для сільського клубу. Новенькі офісні стільці у клуб придбали відразу ж і показали квитанції про оплату. А у ФАПі з цим не поспішають, хоча сільраду запевняють, що стільці вже давно придбані, але квитанції не мають, і стільців, власне, теж.

Оглянувши ФАП, бачимо кілька старих дерев’яних стільців, які розсипаються від пережитих літ. Цікавимось у Тетяни Матеєнко, а де ж придбані новенькі стільці, які до цих пір мали б вже стояти у медзакладі.

– Вони у Тальному, я сказала що привезу накладні, що ви з мене хочете?, – нервово відповідає жінка. – Я їх купила, у мене немає буса привезти. Вони стоять складені у моєї доньки вдома. Квитанції не брала, бо не знала, що мені треба буде відчитатись.

На запитання про кількість придбаних стільців жінка знітилась, занервувала і відповіла: «Ну, на ту суму по 500 з лишнім гривень купила такі чорні з ніжками як для офісу, 3 штуки». (Хоча для сільського клубу на 1800 гривень придбали 4 подібних стільці. НД).

Сільським жителям залишається лише чекати на новенькі стільці, які, маємо надію, скоро стоятимуть у Шаулиському медзакладі. Зараз старенькі з острахом сідають на розхитані, скриплячі стільці, які прислуговують хворим вже не один десяток літ.

Сварки сварками, але люди бажають, щоб сільський ФАП продовжував свою роботу й надалі, а внутрішні міжусобиці нарешті завершились. Місцеві побоюються, що фельдшер покине роботу й залишить ФАП.

Анна Данилюк говорить, якщо ж Матеєнко вирішить звільнитися з роботи, то Шаулиху обслуговуватиме фельдшер із сусіднього Веселого Кута, але кілька разів на тиждень. Так що без меддопомоги селяни не залишаться.