У Тальному браконьєри били рибу електровудками, пише газета “Вечірні Черкаси“.

– Вийшов на берег Гірського Тікича в районів лікарні, а по річці пливуть дохлі коропи, судаки, лини. Траплялися й 10-кілограмові екземпляри, – розповідає місцевий житель Григорій Черепенко.

Браконьєри з електровудками не рідкість для Гірського Тікича.

– Я щойно пройшов увесь Тікич від танка до впадіння Тальянки, – розповідає місцевий житель Валерій Чамлай. — Дохлої риби не бачив. Думаю, вона впала на дно. Риби за останні 10 років у Гірському Тікичі стало реально менше. У неї три вороги — ГЕС, цукрозавод і браконьєри. Останні б’ють електровудками. Кілька днів тому лазила тут компанія. Не наші, бо по-руськи говорили. Коли б’ють електрикою, вся риба одразу не спливає. Буває, одійде. Або випливе за 20 хвилин. А тоді валяється дохла. Серед браконьєрів трапляються колишні міліціонери. ГЕС шкодить, бо спускає воду. Карась іде на мілину нереститися. Потім вода спадає, а ікра залишається на березі. Цукрозавод труїть річку весь рік. Восени варять цукор. Щоб зекономити електрику, не подають нечистоти у відстійники, а залишають у ямі. Піде дощ, і все опиняється в річці.

У Тальному кажуть, що рибоохоронний патруль рідко доїжджає до райцентру.

– Це в Черкасах на Дніпрі затримують браконьєрів, а тут для них рай, – розповідає місцевий житель Валентин. Прізвище не хоче називати. – Патрулів тут майже не бачили.

У середині серпня в селі Чорна Кам’янка Маньківського району рибоохоронці затримали місцевого браконьєра на псевдо «Пістолет». Він ловив сітками рибу. Збитки завдані державі перевищили 54 тисячі гривень.