У селі Ладижинка на Уманщині Черкаської області 14-річна Вероніка сама доглядає матір Ольгу Нелипу, 50 років. В жінки четверта стадія раку. Троє її старших дітей живуть і працюють за кордоном. Розповідає Сергій Радченко у “Газеті по-українськи“.

Хворобу виявили 2010‑го тому. Останні три роки Ольга без лікування, приймає морфін.

— Отримую 2 тисячі пенсії та 2 тисячі гривень на дитину, — розповідає. — Фактично голодуємо. Діти за кордоном, допомагають по можливості. Через карантин із роботою їм важко. Соцпрацівники до нас не навідуються. Торік просила їх допомоги. Але відмовили, бо маю дітей. Цього року через “корону” до них і не ходили. Навідується колишній чоловік із дружиною.

— У мене рак останньої стадії, — Раніше лежала в Черкасах. Не мала грошей на “хімію”. Мене відмовилися ліку­вати. Написала скаргу. Сказали: “Розумієте, що вас вже неможливо лікувати? Їдьте додому й пийте морфін”.

Хвороба виснажила організм Ольги, встати з ліжка не може.

— Вероніка і в аптеку сходить, коли треба було — в Умань їздила, — розповідає Ольга Нелипа. — Їсти варить. Газу в нас немає, палимо дровами. Донька все знає про мою хворобу. Коли мені стало зле, перелякалася й плакала. Але каже, щоб я не думала про погане.

Вероніка навчається у восьмому класі.

— Мама не встає, — говорить дівчина. — Я її мию. Ще готую, прибираю. Щодня так. Уже звикла.

У сільській раді знають про проблеми в родині. Вважають, що школярка не сама порається по господарству.

— Чомусь поширилася інформація, що жінку покинули на 14-річну доньку. Це не так. З нею живе й син, — говорить соцпрацівниця Ладижинської ОТГ Олена Попенко. — Діти мають турбуватися про батьків. Це ж нормальне явище. Сільська рада теж не стоїть осторонь. На початку карантину привозили їй продуктовий набір. Та й перед цим була допомога.

Ольга Нелипа каже, з нею живе тільки молодша донька. 19-річний син три місяці працює за кордоном.

Жінці повинні призначити соцпрацівника попри наявність дорослих дітей, каже юрист Анатолій Іванов, 38 років:

— Така категорія людей має право отримувати соціальну допомогу. Законом передбачений порядок встановлення опіки та піклування незалежно від того, чи є повнолітні діти. На хворих заводять відповідну справу та призначають соціального працівника.

Після розголосу Ольгу Нелипу забрали до лікарні.