Нещодавно на Золотоніщині відзначали 121-у річницю від дня народження визначного українського поета, перекладача, літературознавця, уродженця місцевої Щербинівки Миколи Терещенка. Микола Іванович залишиться в історії української літератури передовсім як ніжний поет та блискучий перекладач. Тому цілком природнє прагнення краян до пошанування творчості славетного земляка.

Тож, з нагоди 120-річчя з дня його народження у минулому році Золотоніською райдержадміністрацією та районною радою, за особистого сприяння тодішнього голови РДА Олександра Лісового та голови райради Валерія Саранчі, спільно з облорганізацією Національної спілки письменників України була заснована літературна премія в галузі художнього перекладу імені Миколи Терещенка. Її метою було визначено: пошанування письменника, популяризація його творчості та заохочення митців слова до нових художніх перекладів.

blank

 Лауреатом премії в 2018 році було визнано поета і перекладача, нашого земляка Михайла Василенка за збірку художніх перекладів «Інші зорі».

Цьогорічний лауреат – людина добре відома в Україні та за її межами. Це – Павло Мовчан, народний депутат України кількох скликань, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта». Його книга перекладів «Відлуння» і була визнана конкурсною комісією кращою з-поміж поданих робіт.
blank

Павло Михайлович у цій книзі подав переклади поетичних творів з азербайджанської, бенґалі, болгарської, вірменської, грузинської, естонської, казахської, латвійської, литовської, мансі, молдавської, російської, румунської, сербохорватської, таджицької, тамільської, татарської, туркменської, угорської, узбецької та чеської мов. Поезії, перекладені Павлом Мовчаном, відзначаються тонким та точним відтворенням первинного змісту, що свідчить про велику відповідальність як перед собою, так і перед читачами та авторами оригіналів.

Диплом лауреата премії імені Миколи Терещенка та сертифікат на отримання грошової винагороди видатному митцю вручили голова райради Валерій Саранча, керівник апарату РДА Вікторія Краснобай та голова Черкаської письменницької організації Володимир Поліщук.

blank

 Після вручення відзнаки прозвучали вірші Миколи Терещенка та Павла Мовчана, які декламували учні Коробівського навчально – виховного комплексу Золотоніського району Юлія Вітер, Дар’я Телятник, Дар’я та Анастасія Харченки, яких підготувала учитель-методист Любов Озірська та учні Черкаського колегіуму «Берегиня» Дар’я Коркоц, Анна Ткаченко, Олександр Коваленко, Софія Веретельникова, Андій Мірошніченко – вихованці заслуженого працівника освіти України, кандидата педагогічних наук Олени Фещенко. Дитяча щирість й безпосередність розчулили серце не тільки Павла Мовчана, а й усіх присутніх. Вдячний автор подарував любителям поетичного слова власні збірки та спільне фото на пам’ять, а їхні шкільні бібліотеки, районна бібліотека одержали в подарунок кілька томів Шевченківського словника.

blank

«Золотоніщина завжди рада вітати на своїй землі митців художнього слова та й надалі плекатиме в краї духовність, увічнення пам’яті про видатних земляків та повагу до українських цінностей,» – наголосив голова районної ради Валерій Саранча.